První z naplánovaných druhů vánočního cukroví máme napečeno. Především to, které potřebuje delší čas k proležení a změknutí. Určitě ještě nějaké cukroví napečeme a nakonec přijde řada i na to nepečené, ale máme všechno také kam optimálně uložit, uskladnit?

Mimo dosah a zrak

Prvním požadavkem je vždy, aby cukroví bylo pryč z dosahu nedočkavých členů domácnosti, aby se na něj nechodilo. Protože dobře víme, že k mlsání (všeho, nejen vánočního cukroví) svádí dvě věci: viditelnost a dostupnost. Uklidíme tedy všechno pěkně pečlivě a hluboko nejen proto, aby cukroví změklo a "došlo", ale aby také jednoduše předčasně nezmizelo.

Velmi důležitou zásadou je najít chladné a vzdušné místo. Chlad je důležitý, protože v něm nejpomaleji stárnou tuky v cukroví obsažené.

Postupně

Cukroví skladujeme postupně tak, jak jednotlivé druhy napečeme. Některé druhy, třeba perníčky, jsou po upečení tvrdé a musí se nechat až několik týdnů změknout. Cukroví určené k rychlé spotřebě naopak pečeme nejpozději, abychom ho také skladovali minimální dobu. Toto platí zejména pro cukroví nepečené.

Do čeho cukroví dát?

Ideální se jeví být keramika. Ke skladování cukroví můžeme využít různé keramické hrnce, hluboké mísy, a třeba i hliněný římský hrnec. Nádobu vyložíme alobalem a perníčky, medvědí tlapky a zázvorky do ní pěkně naskládáme. Vše opět přikryjeme alobalem a ještě přiklopíme keramickou poklicí. Takto uložené pečivo výborně zkřehne a změkne.

Další a asi i nejužívanější možností, kam uložit cukroví, jsou kartonové krabice. Ty, než do nich pečivo uložíme, opět vyložíme alobalem nebo potravinářskou fólií. Do takto připravené krabice pak ukládáme jednotlivé druhy. Můžeme zde vedle sebe uložit například samostatně různé cukroví oříškové, nebo několik druhů kokosového pečiva – vnitřními přihrádkami z kartonu oddělíme například kokosky, strojkové kokosové pečivo a kokosové kuličky. Nemícháme ale spolu různé druhy pečiva s výraznou vůní – aroma by se potom smísilo. Použijeme raději více menších krabic. Do kartonových krabic vyložených a pokrytých alobalem vkládáme i nepečené ořechové a kokosové kuličky.

Sušenkám a lineckému cukroví je pak nejlépe v plechových krabicích a dózách. Přikryjeme je ubrousky nebo hedvábným papírem. Při správném uložení krabic bude mít cukroví výbornou kvalitu ještě na Silvestra i po něm.

Na skladování vánočního cukroví lze ale využít i plastové boxy do mikrovlnky a mrazničky. Využít se dají také plastové krabice určené na školní svačiny; u svačinových boxů je možné navíc regulovat přívod vzduchu pootočením ventilu na víčkách.

Vánočky a štóly dobře zabalíme do alobalu. Nesmí koukat ani kousek. Fólii pečlivě k pečivu přitiskneme místečko po místečku a obtočíme ho raději dvakrát. Stejně tak se postaráme i o nepečené dlouhé salámy a šišky a uložíme je do chladničky.

Mraznička a vánoční cukroví: jak to jde dohromady?

Suché, méně tučné druhy cukroví se dají docela lehce zmrazit. Mrazit ale nebudeme tučné druhy, tuk by zbytečně žlukl. To neplatí jen o máslu, ale i o tuku obsaženém v oříšcích a mandlích. Mrazíme vždy jen dobře zabalené pečivo; ideální jsou alobalem vyložené boxy určené do mrazničky.

Možností uskladnění cukroví, aby pěkně zkřehlo, máme tedy dostatek, který způsob si vybereme, je na nás. Pokud i vy máte nějakou osvědčenou metodu, podělte se o ni v diskusi pod článkem.

-ag-Foto: www.profimedia.cz