Pobytem nového člena domácnosti se u nás doma leccos změní - režim dne, rozdělení práce a tak dále. Je potřeba se na to řádně připravit.

Pozor na alergieCo si často také předem neuvědomíme, je to, zda není některý člen naší domácnosti právě na chlupy kočky alergický. Alergie se může projevit až za nějakou dobu, a to už může být pozdě – zvíře si už u nás zvyklo a my jsme si zvykli na něj.

A tak pokud máme doma alergika třeba na pyly nebo někdo v rodině má nějaké nespecifické kožní či dýchací problémy, není od věci nechat se před koupí domácího zvířátka testovat.

Dítě se může rozkýchat teprve po delší době, když už ke kočce přilne. Pak se zjistí, že je dítě na kočičí srst silně alergické. Netřeba říkat, že je potřeba pro kočku najít nový domov, což je silně traumatizující pro dítě, zvíře i rodiče. To je také úskalí různých takových neuvážených dárků k Vánocům nebo narozeninám. Přitom stačí jen kapka tekutiny na předloktí v ordinaci alergologa, a po chvíli je jasno – ano, můžeme doma kočku, pejska nebo třeba andulky mít.

Nábytek pro kočkuPokud je vše v pořádku, pustíme se do zařizování bytu. Leccos je třeba přestavět, udělat pelíšek a třeba postavit i šplhací sloup. Najít místo pro její misky tak, aby nepřekážely a nikdo do nich nešlapal. Na trhu je spousta „kočičího“ nábytku, třeba košů, které vypadají v interiéru opravdu dobře.

Některá kočka se s přiděleným pelíškem spřátelí, některá si ale najde místo třeba na pianu, jiná se pohybuje zásadně ve výškách. Samozřejmě kočka také tíhne do ložnice a vyhřáté postele. Musíme ale nastolit základní pravidla, kam může, kam občas a kam už ne.

Neopomíjíme hygienuKočka přenáší velké množství nemocí. Za pozornost a opatrnost stojí například toxoplazmóza anebo dermatofytní plísně, které jsou silně patogenní i pro lidi. Nepříjemnou věcí je i línání u kočky, která žije v bytě. Z kočky padají chlupy ve velkém a „zamořují“ podlahu i nábytek. V tomto období ve zvýšené míře luxujeme – zametání tady není moc platné.

-ag-Foto: www.isifa.com