Blondýna přijde k lékaři s oběma ušima těžce popálenýma. „Jak se vám to stalo,“ ptá se doktor. „Žehlila jsem, ale pak zazvonil telefon,“ odpoví blondýna. „Místo telefonu jsem si dala na ucho žehličku.“ Lékař stále nechápe: „A co to druhé ucho?“ Blondýna pokrčí rameny: „Za deset minut ten bastard zazvonil znovu...“

Přiznejme si to - žehličky jsou nebezpečné. Předchozí vtip se sice naváží do blondýnek, ale nějakou tu roztržitou nehodu s žehličkou určitě zažil každý. Na to, že se jedná o bezmála nutný doplněk domácnosti, představují riziko jako hrom. Jsou těžké, a když vám spadnou, nejenže se skoro určitě rozbijí, pak zaručeně zničí to, nač padají.

V USA dokonce vznikla recesistická organizace Koncil Američanů proti žehlení. Ta vtipnou formou radí, jak se žehlení vyhnout úplně - a řada tipů není vůbec k zahození. Věděli jste třeba, jak správně vyprat kšiltovku, aby se vůbec nemusela žehlit? Hlavním mottem organizace je slogan „Žehlení nám krade život!“, což je heslo, se kterým je nutné souhlasit. I v ČR říkají statistiky, že průměrný člověk stráví s žehličkou v ruce 55 minut týdně. A to ještě není nejhorší, žehlení totiž přináší i spoustu opravdových rizik. Poradíme vám, jak se vypořádat s těmi nejhoršími.

Povlaky: Lidé se dokázali dostat na Měsíc, ale ještě nevynalezli povlak na žehlicí prkno, který by na něm dokonale seděl. Krabatí se, smeká se, žehlička po něm klouže, případně se zasekává. Co s tím? Neřešte to. Nemá to smysl, dokonalé obaly prostě neexistují. Když už chcete něco vylepšit, tak ať vás žehlicí prkno aspoň inspiruje. Americká společnost Big Boy Ironing prodává povlaky, které vás určitě nudit nebudou…

Žehlicí prkno: Stejný problém se týká i samotného prkna. V bytě zabere spoustu místa, je nestabilní jako ďas a složí se samo od sebe zrovna v okamžiku, kdy to nejméně potřebujete. A navíc je hnusné! Co s tím? Němečtí designéři z agentury Konzept Design vyrobili úžasné žehlicí prkno, které slouží současně jako zrcadlo. Podle výrobce je extrémně stabilní a současně vypadá k světu.

Žehlička: Je to horké! Když žehličku necháte jen na chvilku mimo to ideální místo, může z toho být v lepším případě zničená košile, v horším případě požár. Co s tím? Existuje už několik tzv. systémových žehliček, které se látkou nepropálí. Například Perfekt Care od Philips pracuje na principu plynulého výstupu páry, a proto ani není potřeba nastavovat teplotu žehlicí plochy. Tyto žehličky můžete nechat na oblečení třeba pět minut a víte, že ho nepropálí.

Škobrtání: Šňůra se plete, kde nemá, zakopnutí není jen možnost - v delším časovém horizontu se z něj stává jistota. Co s tím? Trápí-li vás tento problém, není nad to pořídit si bezdrátovou indukční žehličku. Jednu z těch nejlepších vytvořil designér Justin Armistead - jím vytvořená žehlička se pokládá na dvě zóny - na jedné se pomocí elektromagnetů nahřívá žehlicí plocha, na druhé naopak žehlička vychladne. Není tedy potřeba žádného elektrického zdroje přímo v žehličce, stačí ten v indukčních deskách vedle prkna.

Zajímavost na závěr

Že je žehlení životu nebezpečná záležitost, si uvědomila i Asociace amerických adrenalinových sportů. Ta registrovala mezi svými členy i „Extrémní žehlení“ - adrenalinový koníček založený na žehlení ve výjimečných podmínkách. Toto hobby má sice jen pár desítek členů, ale ti ho udržují naživu fotografiemi z těch nejšílenějších míst, kde jen se dá žehlit.