Spousta fanoušků téhle známé mystifikátorce uvěřila, že obě dogy jsou její. Lady Gaga se tvářila, že ano - dokonce o nich několikrát vyprávěla novinářům. Vše se změnilo, když jeden ze psů pošel.

To se stalo na konci roku 2009 a smrt psího obra dodnes nebyla vysvětlena. Teprve po smrti psa, který se jmenoval Rufus, Lady Gaga přiznala, že nepatří jí, ale chovatelské stanici Pacific Coast Harlequins - zpěvačka si oba psy jen půjčovala pro svá vystoupení a natáčení videoklipů. Rufus pošel přesto, že mu bylo teprve pět let a měl špičkovou kondici. Podle majitelky každý den běhal a netrpěl žádnými komplikacemi.

Podívejte se na klip:

Tak co se mohlo pokazit? Rufus i druhá doga, jeho matka Lava, měli při natáčení posledního videoklipu problémy - zřejmě je trápily podmínky „na place“. Oba psi byli neklidní, každého museli držet dva ošetřovatelé. Na Rufuse si stěžoval i režisér videoklipu Ray Kay: „Málem zkazil celé natáčení. Nikdy netočte se psy a dětmi, to je zákon Hollywoodu, který jsem porušil. Neposlouchali, snažili se utéct a málem jsme kvůli nim museli natáčení přerušit.“ To by byla škoda, právě Poker Face totiž přispěl ke slávě Lady Gaga vrchovatou měrou. Dostala za něj cenu MTV.

Bez Rufuse se Lady Gaga obešla, bez dog ne. I v dalších klipech se tito psí obři objevili - tentokrát ale jiní. Ve videoklipu Alejandro nahradili Rufuse a Lavu jiné dogy - tentokrát tmavé. Dvouletí sourozenci Luna a Soleil jsou v klipu k vidění v čase 0:15 - 0:16 a 6:50.

Lady Gaga není vrah

Někteří kritici pak zpěvačku obvinili, že za smrt dogy může ona - prý ji měla často zavřenou v autě. To však není úplně pravděpodobné, Lady Gaga (neboli Stefani Joanne Angelina Germanotta, jak zní její celé jméno) totiž psy a zejména skvrnité dogy miluje. Sama dvě vlastní jako poctu Andy Warholovi, který byl také majitelem těchto obrů.

Dogy, které patří extravagantní zpěvačce, se jmenují Alice a Abbey Road. Pokud vám tato jména něco připomínají, tak jste na správné stopě; pojmenovala je podle písniček své nejoblíbenější skupiny - Beatles.

Kde se vzala doga?

align: right

Německé dogy jsou jedno z nejkrásnějších a současně největších psích plemen na světě. Vznikly křížením chrtů a mastifů a původně se využívaly jako váleční a lovečtí psi. Jejich geny pocházejí až z Himaláje, v tamních drsných podmínkách získaly sílu, houževnatost a bojovnost. Evropané těchto vlastností využili k tomu, aby z nich udělali zabijáky.

Dogy si oblíbili zejména v Německu, tamní knížata se do nich v době třicetileté války doslova zbláznila. Dnes už bojovné vlastnosti těchto chytrých psů ustoupily potřebám moderní doby. Chovatelé na nich oceňují hlavně snadnou ovladatelnost, poslušnost a chování bez agresivních prvků.

Foto: Archiv autora