Není snadné odhadnout cizí vkus a pravděpodobnost, že dárek skončí nerozbalený na dně skříně, je značně vysoká. Pokud neznáme konkrétní potřebu obdarovaného, bývá paradoxně užitečné zapomenout na praktičnost a je lepší držet se předmětů s nadčasovou hodnotou.

Ikony designu

Málokoho urazí předmět, který je prověřený časem a plní funkci estetického objektu. K takovým patří například odšťavňovač Juicy Salif známého designéra Philippe Starcka (značka Alessi). V tomto případě vlastně nevadí, že obdarovaný už něco na odšťavňování citrusů vlastní. Juicy Salif je totiž nejen funkční předmět, ale také plastika, která může stát kdekoliv v prostoru. Dokonce by bylo jedno, pokud by ho obdarovaný už vlastnil. Existuje přece mnoho rodin, v jejichž bytech stojí tyto ikony designu hrdě na polici třeba dvě a většinou jejich funkčnost nikoho ani nenapadne zkoušet. Jsou tak originální, že zkrátka mohou pouze zdobit. Mimochodem, stále se vedou diskuze, jestli se na něm vlastně dá i odšťavňovat. Zkuste si to. Přes prapodivný tvar to opravdu celkem bez problémů jde.

Něco na zeď

Málokdy urazíte grafikou. Lidé, kteří se zařizují, většinou stěny neřeší. Na pořadu dne jsou jiné priority. Grafické listy jsou k dostání v různých cenových relacích, od stokorun až po statisíce. Pokud je grafický list podepsaný, označený rokem vzniku a je uvedeno číslo výtisku z celkového nákladu (číslo uvedené lomítkem, například 43/100, což znamená 43. výtisk z celkových 100), má dílo hodnotu originálu. Podle pravidel Unie výtvarných teoretiků vše musí být napsáno tužkou. Pokud jsou signatura, rok a číslo napsány například propiskou, díla si vůbec nevšímejte.

Byt rozsvítí světlo

K zařizovacím předmětům, kterých může být v interiéru klidně víc, patří svítidla. Nebojte se darovat originální stolní lampu. Svítidla modelují prostor a mohou stát téměř v každém rohu. Vyhýbejte se závěsným svítidlům, protože každý byt má jen omezený počet kabelů určených pro závěsná svítidla. Stolní nebo stojací lampa je vždy umístitelná, protože počet zásuvek bývá větší, a kdyby ne, existují rozdvojky. V tomto případě je však nutné byt dopředu alespoň zlehka znát. Minimalistickým designem totiž těžko rozradostníte někoho, kdo miluje Provence.

Jste zoufalí?

Pokud jste zoufalí a nevíte, čím se obdarovanému trefit do vkusu, držte se pokojové květiny. Květiny do interiéru vítáme snad každý. Některé dokonce zlepšují životní prostředí. Bylo zjištěno, že aloe vera, ficus benjamina nebo hedera (břečťan) zlepšují životní prostředí a výrazně pomáhají alergikům. Teorie, že květiny v ložnici škodí, jsou dávno překonané. Naopak.

Zdravá páteř

Pokud jste si z předchozích variant nevybrali, držte se zdraví a všeho, co mu prospívá. Málokdo dokáže tvrdit, že je na tom tak dobře, že by neuvítal například cvičící nafukovací míč nebo designové švihadlo.

-jop-