Pomeranče nakrájejte na tenké plátky, nechte vysušit v troubě na 50 °C. Za odpoledne je hotovo a máte spoustu materiálu na zdobení. Sušte jak pomeranče, tak grapefruity a citrony. Jsou jinak velké a mají i jinou barvu a vůni. A to se do aranží hodí!

Vystříhejte z kůry různé tvary a pomalujte je zlatou lihovou fixou. Klidně se nebojte pracovat se zbytky, které vám zůstaly z ostatního zdobení. Možná právě tak vzniknou zcela originální tvary.

Ozdobte si váš byt pomerančovým adventním věncem, ratanovým srdcem s vyřezanými tvary z kůry nebo prostě ozdobte pomerančovými kolečky malé dárečky. I klasická výzdoba bude krásně vypadat s drobnými ozdůbkami z citrusů.

Perfektně vypadají také proutěné košíčky s ořechy a pomeranči, do kterých byl škrabkou na brambory vyryt ornament. Ten byl pro krásnější vzhled i vůni ještě přizdoben napíchaným hřebíčkem. Stejný postup zdobení zvolte i na svícnu s tenkou červenou svíčkou.

Ať už zdobíte okno nebo prostor nad stolem, nic nezkazíte netradičním závěsem. Kombinace sušených plátků pomerančů a drobných tvarů z kůry vypadá perfektně. Navlečte jednotlivé kousky na režnou nit a proložte hřebíčky. Vytvořte z nich pět závěsů, které navážete na kříž svázaný ze špejlí. Už stačí jen zvolit vhodné místo, kde by mobilní ozdoba nejlépe vynikla.

Užijte si voňavý předvánoční čas!

Foto: Pleasurephoto.com