Nejčastěji je naším domácím mazlíčkem kočka nebo pes. Aby pelíšek zvířeti opravdu vyhovoval, je třeba respektovat jeho založení, povahu a přístup nejen k výběru místa k „bydlení“, ale i k „páníčkovi“. Pes si obvykle oblíbí některé z křesel v obývacím pokoji, případně usiluje o spaní v nohách postele, neboť chce být pánovi nablízku. Proto mají pelíšky, určené právě pro psy, často tvar křesla nebo pohovky, nejlepší umístění je pak v blízkosti sedací soupravy. Ceny pelíšků pro pejsky začínají na cca 1500 Kč.

Kočka, pelíšek, S vhodným místem pro kočku to bývá složitější, její náhled na bydlení se může velmi lišit od našeho pohledu, navíc místo pro spaní a odpočívání dost často mění. Obvykle spí tam, kde se jí to právě hodí, na pohovce, okenním parapetu, na topení, v koši s čistým prádlem, speciálně pořízený pelíšek nemusí vůbec užívat. Než pro ni tedy tento kousek vybavení pořídíme, zjistíme nejdříve, jaká jsou její oblíbená místa v bytě, a tam, nebo poblíž pak umístíme pelíšek. Klasické pelíšky lze doplnit také speciálními dekami, které k nim mohou být alternativou, současně jsou určeny i pro stará a nemocná zvířata, feny po porodu a mláďata. V nabídce obchodů jsou i pelíšky nebo tašky určené k cestování.

Molitan, nebo vlna?

Pelíšek musí zvířecímu členu rodiny vyhovovat, současně bude umístěn v bytě, musí být tedy dobře udržovatelný, a také by měl zapadat do stylu zařízení místnosti, kde se bude nacházet. Výběr je široký, pelíšky mohou být uzavřené či otevřené, z rozličných materiálů, lze je vybírat i vzhledem ke stáří či zdravotnímu stavu zvířete, vodítkem je i cena – od běžných typů až po luxusní modely. Asi nejobvyklejší a cenově nejpřijatelnější jsou pelíšky a domečky z Kočky, pelíšky, pelech pro kočkumolitanu. Ty bývají nejčastěji otevřené, oválné, s mírně zvýšeným obvodem nebo ve tvaru iglú. Jsou nejvhodnější pro malá plemena psů a pro kočky, neboť nemají příliš pevnou a bytelnou konstrukci. Molitan patří mezi nejlevnější materiály a má i své nevýhody – je neprodyšný, zvířata se proto mohou potit a následně nachladnout. Je ve zvýšené míře savý, uchovává vlhkost a podporuje tvorbu plísní a množení roztočů, kteří se dále šíří v bytě. Z hlediska hygieny je tedy praktické pořídit dva exempláře, abychom je mohli podle potřeby prát a větrat. Molitan je také méně odolný vůči praní i vůči mechanickému poškození drápky nebo zoubky.

Protipólem molitanu jsou pelíšky z pravé ovčí vlny. Jejich velkou výhodou je prodyšnost a termoregulace – ovčí vlna v létě chladí, v zimě hřeje, výhřevnost podporuje uvolnění svalů po námaze. Tento materiál se tedy hodí především pro psy ve výcviku pro policii či záchranáře a pro zvířata v zátěži, třeba pro feny po porodu. Přítomný lanolin navíc odpuzuje roztoče, blechy a další organismy, zamezuje absorpci vlhkosti, zvířatům lanolin nechutná, pelíšky proto neničí okusováním. Pokud jde o údržbu, stačí vlněné deky občas vyvětrat a 2x ročně vyprat ve velmi vlažné lázni v pracím prostředku s přídavkem lanolinu.

Designový luxus

Kompromisem mezi výše zmíněnými materiály jsou dutá vlákna, polystyrenové kuličky a podobně. Deky a pelíšky z dutých vláken jsou vhodné pro citlivá a nemocná zvířata, vlákna vytvoří vzduchový polštář, který tepelně izoluje a současně „odvětrává“ vlhkost. Deku lze vysávat, klepat a prát na 60 °C. Takové pelíšky lze pořídit již od 500 Kč.

Velmi oblíbené jsou také proutěné pelíšky, dobře se udržují, matrace je samostatná, lze ji podle potřeby měnit, čistit a střídat s dekou nebo podložkou. Nejsou však dostatečně odolné proti broušení drápků a zoubků zvířat, štěňátka či koťátka by navíc mohla pozřít části proutí a způsobit si zdravotní potíže. Z tohoto pohledu je odolnější plastová skořepina.

Z hlediska designu si na své přijdou dnes i majitelé stylově dokonalých interiérů – vybírat mohou mezi pelíšky, polštáři a dalšími doplňky z dílen bytových architektů a módních návrhářů slavných jmen. Jejich společným jmenovatelem jsou futuristické tvary, originalita, stylová čistota a luxusní materiály. Jejich součástí bývají škrabadla a šplhadla.

Dobré tipy:

  • Pelíšek by nikdy neměl být umístěn v průvanu, v hale nebo ve vstupní chodbě
  • K pelíšku by mělo mít zvíře neustále volný přístup
  • Pelíšek pravidelně kontrolujeme, aby nezačal odspodu plesnivět
  • Pro psy je možné zakoupit speciální koberečky se spodní vrstvou z uhlíku, který absorbuje typický psí pach

-Dana D. Daňková-

Foto: Den Haus, www.psi-kramek.cz, Fatboy, www.thinkstock.cz