Za 300 tisíc dolarů (necelých 6 milionů korun) se dá pořídit exkluzivní psí bouda vyrobená na zakázku. Typickým zákazníkem je hollywoodská hvězda, milionář nebo čínský zbohatlík. Podívejte se na ty nejkrásnější psí boudy, jaké existují. Vyrobily je hvězdy mezi architekty, kteří se živí jen navrhováním těchto exkluzivních psích vilek.

Půl milionu za boudu snů

Superstar mezi architekty psích bud je Američan Alan Mowrer. Coloradský rodák navrhuje domky pro psí miláčky těch nejbohatších celebrit z celého světa. Proslavil se především tím, že dokáže postavit psí boudu tak, aby dokonale zapadla do vybraného prostředí. Jednu z těch nejhezčích postavil pro britského klienta. Cihlový domek je vybaven klimatizací, vlastním vodovodním systémem i topením. Osvětlení pomocí LED diod i výdej vody jsou řízené fotobuňkami. A cena? Klient za boudu zaplatil v přepočtu 500 tisíc korun.

Bouda na cesty

Elegantní kombinaci psí boudy s přepravkou navrhl a vyrobil designér Michael Young z architektonického studia Magis. Boudička není vhodná pro jezevčíky, přístup do ní je totiž možný jen po schůdcích. Stojí na čtyřech štíhlých nohách vyrobených z kovu – díky tomu může stát jak v obýváku, tak na dvorku nebo před domem. Nedostane se tak do ní vlhko a současně je izolována před chladem a vlhkostí od země. Cenu bohužel autor na svých stránkách neuvádí.

Mexická inspirace

Extravagantní návrhy však pocházejí i z Evropy. Americká herečka novozélandského původu Rachel Hunterová si pro svou fenku nechala francouzským architektem navrhnout boudu inspirovanou mexickou haciendou. Domeček postavený z třešňového dřeva se jmenuje La Petite Maison. Herečku přišel na 600 tisíc korun – byl o něco lacinější než jiné psí boudy z tohoto výběru především proto, že díky své poloze ve slunné Kalifornii nepotřebuje vytápění.

Německá jednoduchost psích příbytků

Z estetické školy Bauhaus vychází v Německu vyrobená psí bouda s názvem Cubix. Jejími autory jsou architekti ze společnosti Best Friends Home. Jednoduché a přímé linie připomínají slavné stavby epochy Bauhausu – mají odkazovat především na ateliér v Dessau. Best Friends Home ji vyrábí rovnou ve třech velikostech – pro nejmenší „gaučová“ plemena, středně velké psy i obry, jako jsou ridgebackové. Podle velikosti se také liší ceny těchto domků; ty nejmenší stojí kolem 100 tisíce korun, ty největší pořídíte za 150 tisíc.

Rebel pro rebely

Italský designér Marco Morosini nemyslí své psí boudy tak úplně vážně, ale přesto už několik exemplářů prodal. Nejvíc se proslavil „psím karavanem“ – přenosnou boudou ve tvaru obytného přívěsu. Za auto si ji sice připřáhnout nemůžete, ale jinak je překvapivě praktická (na to, že se jednalo původně o vtip). Vedle opravdového karavanu se bude vyjímat dokonale!

Ještě dál zašel Morosini s dalším návrhem, trojicí stylových domků pro bišonky. Prosklené akvárko, čínská pagoda a housenkovitý dvojdomek vypadají jako parodie na stavby moderních architektů. A přesně to je podle designéra účelem projektu – ukázat na přemrštěnost a nesmyslnost podobně předražených psích bud. Absurdní je, že i na tuto provokaci se mu ozvalo několik zájemců o koupi…