Co všechno se dá v hotové koupelně vylepšit a jak ji můžeme provozu domácnosti se psem nebo kočkou přizpůsobit? Musíme oddělit prostory, vana nemusí být zrovna kvůli příchodu psa do rodiny poškrábaná a koupelna mokrá, pocákaná a chlupy všude kolem.

Jestliže budeme koupat pejska ve vaně, nevyhneme se instalaci co největší, nejpevnější protismykové podložky, jakou v obchodech najdeme. Povrch akrylátové vany totiž pes škrábe, aniž chce, třeba tím, jak se vody bojí a snaží se dostat ven. Pokud někde na půdě najdeme starou smaltovanou dětskou vaničku, je vyhráno – smalt je vůči psím drápům skoro imunní.

Pokud to prostor dovolí, měli bychom mít pro psa v koupelně vyhrazený kout. V malých koupelnách alespoň uzavřenou poličku. Psí šampony, kosmetika, hřebeny, ručníky a hadry mají být samozřejmě zcela oddělené od našich věcí. Ideální je mobilní uzavřený kontejner, kam se všechny psí propriety uklidí a převezou na místo, kde se bude psí kamarád koupat nebo česat a podobně.

TIP Pro malá a trpasličí plemena můžeme koupit speciální keramickou vanu o rozměrech zhruba 65x50 centimetrů. Mělká vanička pejskovi vyhovuje, brzy si na ni navykne a neutíká z ní. Vana se dá na dobu koupání umístit do sprchového koutu, na zem nebo na stůl – to podle velikosti a povahy psa.

Smalt si s drápy rozumí

Pokud máme už psa a koupelnu teprve plánujeme, zaměříme se na smaltované vaničky a vany – to podle toho, do které z nich hodláme psa pustit, podle velikosti rasy. Smaltovanou ocel psí drápky ani velké drápy neohrozí. Dno podložíme gumovou nebo jinou podložkou proti smekání anebo se rovnou rozhlédneme po nesmýkavých materiálech. Jedním z nich je třeba úprava smaltu zvaná antislip. Nezapomeneme na sítko s drobnými otvory, aby chlupy nezacpávaly odpad vany.

Velký ovčák nebo ještě větší pes se bude do vany už těžko přehazovat i lákat. Pokud se zlákat dá, tak jedině skokem, a to zase může odnést povrch vany. V úvahu tedy přichází sprchový kout a v něm zmíněná smaltovaná vanička. Tu necháme zabudovat co nejníže. Pro psy jsou vůbec obecně vhodné zapuštěné vany i vaničky do podlahy, pes má tak dojem, že nepřekonává žádnou překážku a vstupuje třeba do louže nebo rybníka.

Psí koupelna v rodinném domě

Jsou lidé, kteří prožili několik let s pejskem v paneláku, až se v podstatě právě kvůli němu rozhodli postavit domek. Už v projektu mu zbudovali koupelnu. Někdy v suterénu, technickém podlaží, u nepodsklepených domků třeba blízko vchodu. Anebo jinde zase v zahradní chatě s dotaženou vodou. Nesmekává podlaha, příjemně zabudovaná vana, lehce omyvatelné stěny a všechna psí kosmetika hezky společně uschovaná na jednom místě. Taková koupelna se dá dále využít jako příruční sklad. Třeba zahradního plastového nábytku, schovají se sem zahradní věci jako holínky, které se tady dají i umývat - stejně jako rybářské boty a náčiní.