„Z dlouholeté servisní praxe víme, že pravidelnou údržbu málokdo provádí poctivě. Většinou se lidé ozvou pozdě, kdy už je oprava drahá,“ říká Michal Geberle z Okenního servisu. „Důležité je proto o okna pečovat a poškození dřeva zachytit co nejdříve, dokud je nepatrné.“

Způsoby oprav dřevěných rámů

Většina (uvádí se až 95 %) oken u nás se vyrábí ze smrkového dřeva. Jestliže rámy mají kvalitně provedené silnovrstvé lazury rámů, jsou chráněny po mnoho let. Přece se ale stane, že se rám maličko poškodí. Může to znamenat rychlou degradaci dřeva, které po čase podlehne dřevokaznému hmyzu a dřevokazným houbám. Pokud poškodí celistvost nátěru krupobití, mikrotrhliny jdou až do nechráněného dřeva. A na to pak zhoubně působí vlhko, déšť a mrazy.

ČTĚTE TAKÉ:

Systém z ALU profilů

Nejdražší je oprava oken renovačním systémem z aluminiových profilů. Přijde to na 60 až 80 % ceny nového okna.

Ideální renovace

Dokonalá oprava dřevěných okenních rámů spočívá ve sbroušení na čistou dřevinu a nástřiku nové silnovrstvé lazury pomocí vysokotlakého stříkacího zařízení. Cena může činit 50 až 60 % ceny nového okna. Odborníků na nejkvalitnější opravu přitom je málo. Na opravu se čeká několik měsíců až rok. Je jasné, že po dobu čekání dále dochází k degradaci dřevní hmoty.

Levnější sanační způsob

Levnější je sanační způsob, kterým se ale původního vzhledu dřevěných oken nedosáhne, není to plnohodnotná oprava. Tento způsob je však vzhledem k ceně a dostupnosti nejrozšířenější. Po této opravě mohou následovat další menší opravy; na exponovaných místech oken se musí znovu renovovat už po třech letech. Cena opravy sanačním způsobem dosahuje asi 20 - 35 % ceny nových oken.

Domácí údržba oken, která předejde velkým opravám, spočívá v pravidelném balzamování podle návrhu výrobce. Jak a čím se provádí, na to se podíváme příště.