Nástavba patra znamená, že vám rozeberou střechu. Dolů musí krytina i krovy, vybuduje se podlaha, přistaví se další obvodové stěny a příčky, zvednout se musí i komín. Jestliže máte plochou střechu, celý proces bude mnohem jednodušší. V každém případě si ale musíte přizvat statika, aby posoudil, zda základy a zdi domu nástavbu vůbec unesou, a komunikovat budete muset i s místním úřadem. Menší stavby a nástavby sice stačí jen ohlásit, problém může být spíš s tím, že v některých lokalitách je dovoleno stavět jen do určité výšky.

Přes určitou přetrvávající nedůvěru k dřevostavbám u nás stále více vídáme, že se k cihlovému domu přistaví dřevěné patro. Tato volba má bezesporu praktické výhody. Za prvé, dřevostavba je lehká, tudíž se statikou nebude taková potíž jako v případě cihly. Za druhé, staví se rychle a nasucho. Některé firmy přivezou rovnou celé zhotovené zdi a jeřábem je připojí ke stávající konstrukci. Hrubá stavba je hotová během týdne a vy přitom se svoji rodinou můžete vést v domě (skoro) normální život, jak jste zvyklí.

Od dřevěného patra si ovšem nemůžete slibovat, že vyjde o poznání levněji než zděné. Ušetříte sice na práci zedníků, ale na druhé straně je toho málo, co zmůžete svépomocí, konstrukci je třeba svěřit odborné firmě. A ty nejdražší položky jako nové krovy, střešní krytina a izolace ošulit nelze. Výhodu máte, pokud je váš dům relativně nový a krovy i krytina jsou zachovalé - můžete je použít znovu. Co tedy dřevostavbou šetříte nejvíce, je čas a úklid nepořádku okolo. Finanční rozdíl to moc není.

Nakonec ještě zbývá otázka, jak to bude vypadat. Nebude můj dům působit, že jsem si na střeše postavila kůlnu? Je plně na vás, zda se vám zalíbí dřevěný vzhled patra, nebo upřednostníte klasickou omítku a patro opticky sjednotíte s původní budovou. Nikdo nemusí na první pohled poznat, že jde o dřevostavbu. Firmy, které přistavují dřevěná patra na klíč, vám obvykle nabídnou příslušné varianty i s vizualizací. Dřevěný obklad patra v kombinaci s omítnutým zděným přízemím může vypadat velice esteticky, když se to správně provede. Pokud si nejste jisti, nechte si návrh zpracovat architektem.