K pasivnímu domu přivedl majitele pardubické Kleopatry požadavek izolace ve formě kamenné vaty, nikoli polystyrenu. Výhodou, která hrála velkou roli při rozhodování, byla možnost vidět vnitřní konstrukci domu na vlastní oči při stavbě pasivního domu v Křeslicích. Ke konečnému „verdiktu“, který zněl – dům Kleopatra – přispělo opět počasí. Manželé zvažovali typ s rovnou střechou, ale udeřily silné deště, díky kterým se majitelka rozhodla pro dům Kleopatra se zkosenou střechou. „Navíc jsem vždy toužila po červeném domě a tato barevná varianta byla možná právě u domu Kleopatra. Do Pardubic je totiž bílá fasáda nepraktická kvůli místní průmyslové zóně,“ dodává k výběru pasivního domu majitelka. Manželé, se kterými v domě žije ještě mladší dcera, mají k dispozici prostor 4+kk o podlahové ploše 119 m² se třemi ložnicemi v prvním patře. Největší pokoj v domě s rozlohou 20 m² připadl dceři, naopak nejmenší slouží jako ložnice majitelů. V celém domě nejsou žádné koberce, majitelka se snažila zařídit si dům tak, aby byl na údržbu co nejméně náročný.

Komfort světla a tepla

Z technologií, které pardubičtí manželé ve svém domě využili, jim život v domě usnadňují například vypínače světel integrované do dveřního kování. Při opouštění místnosti jde tak velmi lehce zhasnout. Na zdech domu byste nenašli vypínače – světla se zhasínají a rozsvěcují pomocí dálkového ovládání.

Majitelka domu, která má ráda teplo, si také velmi pochvaluje podlahové topení s jeho komfortně rovnoměrným rozložením tepla. Původně neplánovaně si manželé pořídili také tepelné čerpadlo. Zvolili variantu vzduch-vzduch, která využívá anglický dvorek při jedné ze stran domu, kde čerpadlo vzduch nasává i vyfukuje. Původně se sice majitelé domnívali, že se jim jejich investice do čerpadla v jejich věku již nevrátí, ale zasáhl osud v podobě dotací Zelená úsporám.

Z DALŠÍCH NÁVŠTĚV TAKÉ VYBÍRÁME:

O další tepelný komfort v celém domě se starají také předokenní žaluzie, které do chodu uvádí tepelné čidlo umístěné na okně v obývacím pokoji, které snímá vnitřní teplotu. „Pokud vnitřní teplota přesáhne 24 stupňů, žaluzie se automaticky zatáhnou. Dochází tak k regulaci teploty uvnitř domu do ideálního stavu, aniž bychom se o to nějak starali,“ vysvětluje majitelka domu.

Vítá vás Kleopatra

Celý interiér domu působí vzdušným a designově čistým dojmem, laděným do barvy nerezu doplněného sklem. Patrná je snaha majitelky zařídit dům bezúdržbově. I proto je v přízemí praktická bílá dlažba. Prostor vstupní haly zvětšují zrcadlové dveře velké vestavěné šatní skříně. Jak tvrdí sama majitelka: „Zařízeno je to takto cíleně, aby bylo co nejméně údržby.“ Prozradila ale také, že ve vstupní hale proběhly atypické úpravy. Původně v této části domu bylo počítáno s oknem. To si ale majitelka nechala přesunout do obývacího pokoje na stěnu směřující do zahrady, aby měla na zeleň hezký výhled.

Koupelna, která mění barvu

Ze vstupní chodby se zároveň vchází i do jedné ze dvou koupelen domu. Tu si zařizovala majitelka (na rozdíl od koupelny v prvním patře, kterou si vybíral „pán domu“). Spodní koupelna je vyvedena v červené barvě, která má navodit pocit tepla, protože je koupelna směrována na sever. „Koupelna během dne mění barvu, a to díky sluníčku, které do koupelny svítí ráno a odpoledne už ne,“ říká majitelka.

Bílá – barva čistoty

Vlastní obytný prostor od haly oddělují celoskleněné posuvné dveře, které v kombinaci s bílou dlažbou, bílými stěnami a bílou sedací soupravou v obývacím pokoji působí čistým a elegantním dojmem. Světlost celému spodnímu prostoru dodávají také dvě velká okna vedoucí do zahrady, kterou si manželé nechali navrhnout od odborníků. Vzdušnost a lehkost dodávají prostoru také vzrostlé palmy a orchideje, kterým se v pasivním domě neskutečně daří, čímž boří mýtus o negativním vlivu speciální izolační okenní fólie Heat Mirror na růst květin.

Že obývací pokoj není pouze o pohodlném posezení u televize, ale je také místem rodinných obědů, o tom svědčí velký prosklený jídelní stůl se šesti židlemi v tmavém dřevodekoru ladícím s tmavým dezénem kuchyňské linky.

Trouba musela ustoupit akváriu

Dokonalým kontrastem k obývacímu pokoji je výrazná černá kuchyň ve vysokém lesku doplněná výrazným červeným mozaikovým obkladem. Na první pohled kuchyň upoutá atypicky umístěným akváriem ve spodní části předního pultu. Jak prozradila majitelka: „Vestavěné akvárium v kuchyni byl manželův sen. Já mám díky tomu méně úložného prostoru, takže například troubu musíme mít zavěšenou na zdi.“ Vestavěným akváriem a ve výšce zavěšenou troubou ale zajímavé prvky v kuchyni pardubického pasivního domu nekončí. Ten, kdo by si myslel, že nad sklokeramickou deskou visí lustr, by se mýlil. Moderní kuchyň se může pochlubit designovou digestoří.

Přes třešeň do dubu

Oproti spodnímu patru, které díky dlažbě může působit studeně, je z prvního patra díky dřevěné podlaze cítit teplo. „Nechtěli jsme koberce, ale přáli jsme si poté, co vstaneme, cítit teplo a přírodu. Proto jsme ve všech horních místnostech zvolili masivní dubovou podlahu,“ vysvětluje použití dřeva v interiéru „paní domu“. Dominance dřeva nekončí podlahou, ale dřevodekor nesou také dveře, které díky javorové dýze prostor prosvětlují. Správnou volbu teplého dřeva dokazuje také to, že v horním patře nemusí rodina vůbec topit. Díky výborné izolaci vnější obálky domu a ve stropě se v této části domu udrží teplota celoročně přes 20 stupňů.

Černo-bílá kombinace – tentokrát v koupelně

Rozdílné představy o koupelně manželé vyřešili šalamounsky – každý si navrhl svou vlastní. Ta horní je výmyslem „pána domu“, který rád relaxuje ve vaně. Pro ni zvolil oválný tvar a oblost je patrná v celé černo-bílé koupelně. Romantickým jedincům by jistě zajiskřily oči. „Koupelna má dvě úzká okna, kterými je, když ležíte ve vaně, vidět krásný západ slunce,“ chlubí se svým dílem majitel domu.

Kolik to stálo?

Za dům Kleopatra zaplatili jeho majitelé 3 250 000 korun včetně DPH. V této ceně je zahrnuta také servisní knížka, kterou manželé automaticky při přebírání domu obdrželi. „Do knížky se zapisuje průběh servisních prohlídek, které probíhají pravidelně dvakrát do roka. Technici během nich kontrolují celkový stav budovy, a my se tak o tyto záležitosti nemusíme starat,“ pochvalují si majitelé. Dům má navíc třicetiletou záruku.

Zdroj: Bahal