Sedmnáct řadových domů ve Staré Boleslavi byl jeden z prvních projektů nově vzniklého ateliéru. Již samotné zadání investora, developera, bylo velkorysé. Nechtěl za každou cenu „vytěžit“ z pozemků maximum, ale kladl velký důraz na kvalitní architekturu za přijatelnou cenu. Pozemek v okrajové části poblíž obecního hřbitova si tento přístup rozhodně zasloužil.

Tradiční archetyp

Stávající okolní zástavba má rozvolněný charakter a obsahuje převážně obytnou funkci. Nová zástavba je navržená rovnoběžně s uliční čárou. Jednotlivé domy jsou umístěny tak, že podélná osa domu je vždy kolmá na ulici. V řadě se celkem opakují tři typy domů, které vycházejí ze společného konceptu - solitéru v řadě. Dispoziční řešení jednotlivých typů je v zásadě podobné a liší se pouze dílčími úpravami. Forma domu vychází z tradiční venkovské zástavby - dům se sedlovou střechou.

Přečtěte si také o mladých architektech:

Jednotlivé typy domů se řadí záměrně nerytmicky tak, aby nevznikal stereotypní model uliční fasády. Některé domy jsou odsunuty od hranice pozemku směrem do zahrady a v meziprostoru vzniká předzahrádka. Tento interval je proměnlivý, a mění se tak i proporce předzahrádky. Domy se vzájemně dotýkají pouze v přízemí, kde mají umístěny obytné místnosti (kuchyň s jídelnou, obývací pokoj, koupelna) a technické místnosti s garáží. První a druhé nadzemní podlaží obsahuje pouze ložnice, případně pracovnu. Oproti přízemí jsou patra o tři metry užší. Toto uskočení vytváří od sousedního domu potřebný odstup nutný pro zachování pocitu soukromí. Meziprostor funguje jako střešní terasa. Výsledkem je řadový dům s komfortem solitérního domu.

Vstup do domu probíhá přes velkorysé, maximálně prosklené zádveří. Za ním se nachází technická místnost s kotlem, WC a alternativní vstup do garáže, který ústí do přisvětlené chodby vedoucí k dvouramennému schodišti. Kuchyně s jídelnou a hlavní obytný prostor jsou orientovány v zadní části domu s výhledem do zahrady. Střešní světlík z terasy přirozeně přisvětluje kuchyni umístěnou do středu dispozice. V prvním nadzemním podlaží je navržena ložnice rodičů, pokoj pro hosty nebo pracovna a koupelna. Z jednotlivých pokojů i chodby je umožněn vstup na dřevěnou terasu, která propojuje zahradu s ulicí. Pokoje dětí se společnou koupelnou se nachází ve druhém nadzemním podlaží a v interiéru mají přiznaný šikmý strop.

Ateliér MMM architekti tvoří dvojice architektek: Klára Makovcová a Pavlína Macháčková (na české scéně ojedinělý úkaz). Po letech společného úpěnlivého studia architektury a života se jim podařil splnit společný sen, založit vlastní ateliér.

Cihla a omítka

Tradiční forma domů je převedena i do tradičních materiálů. Základní stavební jednotku tvoří keramická cihla, která je použita na veškeré nosné i nenosné konstrukce. Stropní konstrukce jsou též keramické, sestavené ze stropních tvarovek. Sedlovou střechu tvoří dřevěný krov s plechovou falcovanou krytinou. Hliníková okna a dveře mají přírodní barvu eloxu. Podlahy v interiéru tvoří dva materiály. Masivní dřevěná prkna v obytných místnostech a betonová podlaha s epoxidovým povrchem ve zbývajících prostorech. Fasáda domu je kontaktně zateplena a omítnuta omítkou s jemnou zrnitostí.

Celková užitná plocha u všech typů domů se pohybuje v rozmezí 95—105 m², obestavěný prostor 585—690 m³.