1) Skutečné dno Pytle

Tady se točila celá trilogie Hobita i Pána prstenů. Tohle je skutečné dno Pytle. Hobitín. Místo, kde se pohyboval Frodo, Bilbo, Gandalf… A stovky filmařů a jejich pomahačů. Dnes je to na Novém Zélandu turistická atrakce. Ale kdo by čekal nějakou restauraci v domě Bilba Pytlíka, ten bude zklamán. Tohle jsou jen kulisy. Jen pár z domů má vyrubáno alespoň pár metrů dál za zápraží, a ty dnes slouží jako stáje pro ovce a kozy.

2) Hobitín za tři tisíce liber

Ve Walesu se Simon Dale přestal potýkat s prací, hypotékou, starostmi. Postavil si vlastníma rukama dům, který je z přírodních materiálů a bydlí v něm s celou rodinou. Stál ho celkem tři tisíce liber. Minulý rok oběhly obrázky tohoto domu celý svět a Simon Dale dnes musí neustále odmítat návštěvníky, kteří se chtějí na jeho dům podívat.

3) Barbados před Hobitem

Tenhle dům byl postaven na vrcholu jedné barbadoské hory v roce 1975. Majitel se zcela jednoznačně inspiroval Hobitem. I když dům samotný je spíš taková směs domů Bilba a Elronda. Vše je přírodní a otevřené do krajiny.

4) Luxusní dům v zemi

Švýcarská firma SeARCH a architekt Christian Müller postavili velký a luxusní dům ve velkém kopci. Zcela ho zahloubili a vytvořili jen velké oko domu, které je vetknuté do svahu. K němu vedou klasické kamenné schody. V domě jsou jak klasické místnosti, tak i zábavní sál nebo podzemní stezka.

5) Prostě pro pohodu

Jen asi padesát kilometrů od Philadelphie v USA si uprostřed lesa postavil Peter Archer dům. Netají se tím, že ho inspiroval Tolkien, ale nechtěl jen kopírovat a dělat to bez rozmyslu. Prostě postavil dům, kde by chtěl bydlet, který by byl příjemný, pohodlný a ideální k životu.