Když doslouží objekt, který byl dříve využíván ke komerčním či veřejným účelům, můžeme jej zbourat - anebo lépe - přestavět. Všechny níže představené projekty se rozhodly pro druhou variantu a jejich majitelé toho ani v nejmenším nelitují. Díky individuálnímu přístupu mohlo vzniknout originální a nevídané bydlení, které se sice muselo vypořádat s určitými překážkami a netypickým prostorem, na druhou stranu se nyní může těšit z naprosté jedinečnosti.

Vodárenská věž v Londýně

Vodárenská věž, která se nachází v jihovýchodní části britské metropole, byla postavena už v roce 1877. Před lety už přestala sloužit svému původnímu účelu a začala chátrat. V roce 2008 ji proto koupila dvojice Leigh Osborne a Graham Voce, která se rozhodla využít všechen potenciál této originální budovy a přeměnit ji v prostor určený pro bydlení. Více než třicetimetrová věž se díky jejich zásahu proměnila v překrásný a velice luxusní domov, který se pyšní čtyřmi ložnicemi a výhledem na všechny světové strany Londýna.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Nákladní člun ve Stockholmu

Další obydlí prošlo skutečně zásadní proměnou. Nejde totiž o úplně klasickou stavbu, ale v podstatě o dům na vodě, který vznikl přestavbou staršího nákladního člunu. Ten pochází z roku 1909 a původně sloužil k přepravě těžkého zboží. Díky tomu má velmi pevnou konstrukci a dostatek prostoru (téměř 150 metrů čtverečních) pro pohodlné bydlení. V neobvyklém hausbótu se nacházejí dvě ložnice, dvě koupelny, kuchyně s jídelnou i obývací pokoj s proskleným stropem. Pokud netrpíte mořskou nemocí a měli byste o tento "dům" zájem, tak máte štěstí, protože hausbót právě čeká na svého nového majitele. Ten si však bude muset pro jeho koupi připravit 800 000 dolarů.

Kostel v Brisbane

Neskutečný loft vznikl z nepoužívaného kostela v australském městě Brisbane. Sakrální stavby jsou ve většině případů architektonickými skvosty. V případě, že je při jejich přestavbě v privátní domovy zásah do jejich interiéru citlivý, mohou z nich vzniknout překrásné domy, které přiznají původní účel stavby. Tento konkrétní kostel pochází už z roku 1867, a než se stal moderním domem, sloužil také jako divadlo. I po rozsáhlé rekonstrukci zde můžeme najít mnoho původních prvků, jako jsou lomená okna, vysoké stropy a typické trámy. Po úpravách sem vedle klasických pokojů či kuchyně přibyl také vnitřní bazén se slanou vodou.