Podívejte se třeba na tenhle dům v izraelském městě Herzliya. Sem postavilo tamní designérské středisko Sharon Neuman Architects dům, který je domem v plném slova smyslu, vypadá jako dům, je to dům, ale něco na něm tak úplně nesedí. Jde hlavně o to, že není symetrický. Že stěny jsou zkosené směrem dolů. A navíc jsou disharmonicky dělené.

Jde však o velmi praktickou ukázku toho, že harmonie nemusí být vždy v jednoduchosti, ale třeba i v té disharmonii. Dům s 215 metry čtverečními podlahové plochy je netradiční hlavně zvenčí. Uvnitř již je velmi standardní a velmi příjemně rozčleněný. Dole je velká kuchyně se společenskou místností. Po schodech se pak vychází na galerii, kde najdeme pokoje majitelů, koupelny apod.

Zajímavé je, že celý dům je navíc velmi ekologický. Nejde jen o nějaké zateplení, jak se to rozumí v našich podmínkách. V Izraeli mají problém trochu jiný. Moc tepla a málo vláhy. Takže vůči slunci je nastavena hlavně více zakrytá část domu a velmi prosklené plochy jsou k slunci jen lehce přikloněné.

Dům má na střeše lapače vody. Všechna zachycená voda se pak filtruje a může se ohřát a použít v domácnosti. Ekologické smýšlení je tu znát i v tom, že majitel tu má i vlastní kompostér, který mu navrhl a vyrobil stejný architekt.