Na kopci nad vesnicí Semivicoli ve střední Itálii stojí Castello di Semivicoli. Jde o zámek ze sedmnáctého století, který vlastnila šlechtická rodina Valignani. Historie tudy sice prošla, ale moc se nezastavila. Sídlo bylo a nebylo obýváno a především posledních padesát let se podepsalo na stavbě dost tragicky. Celá budova zchátrala tak, že hrozilo její zřícení.

V roce 2004 získala celý komplex rodina Masciarelli, která se rozhodla jej přebudovat na nový typ hotelu i ubytování. V roce 2005 byly zahájeny práce na obnovách, které trvaly až do roku 2010. Samozřejmě, že práce pokračují dále, přece jen jde o pozemek o rozloze 20 000 metrů čtverečních a o užitnou plochu sídla 2500 metrů čtverečních.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAUJMOUT:

Z původně hospodářských budov se stalo centrum pro setkávání a prezentace. Je to místní centrum kultury i centrum hlavního zisku, protože tyto prostory si pronajímají firmy na prezentace, lidé na svatby apod. Najdeme tu konferenční místnost, restauraci, vinný sklep, bar apod.

Přízemí hlavní budovy pak obývá rodina majitele. Mezipatro, které dříve obývalo služebnictvo, je nyní místem pro pokoje pro návštěvy a menší pokoje hotelové. V podkroví pak najdeme nejluxusnější apartmány. Rekonstrukce, kterou zaštítilo Oriano Associati Architetti, nebyla jednoduchá. Samozřejmě, že k rekonstrukci se muselo přistoupit tak, aby byly zachovány původní postupy, materiály a technologie. Ovšem majitelé sami nechtěli nijak s budovou „hýbat“. Nechali vše tak, jak to bylo dříve. Veškerá dispozice je zachována. To si ovšem vyžádalo několik neotřelých novinek. Nejde ani tak o to, že veškeré inženýrské sítě, vytápění i klimatizace musely být ukryty pod podlahy, ale hlavně o to, že nikde nebyly přidané žádné příčky. Takže například sprchové kouty jsou tvořené solitéry vnořenými do pokojů nebo přímo vanami stojícími uprostřed místností. Stejně tak se naložilo i s toaletami.

Majitelé tak spojili originální vzhled, luxusní výhledy na kopce obepnuté do šatů z vinných keřů a na moře (Jadranské) s luxusem, který však nikterak tradice nenarušuje.