Kromě nových staveb a zajímavých rekonstrukcí, které stojí za vaši pozornost v rubrice Architektura přinášíme také pravidelné reportáže a upozornění na zajímavé výstavy, týkající se architektury či designu. Naposledy jsme se věnovali výstavě NOVÉ STAVEBNÍ UMĚNÍ NA HRADĚ, která přibližuje mohutné architektonické hnutí první poloviny dvacátého století. Tato výstava byla přístupná až do konce března tohoto roku v Jízdárně Pražského hradu. Nyní kromě pražské Galerie Jaroslava Fragnera, jejíž výstavní projekty pravidelně představujeme, se nyní aktuálně podíváme putovní výstavu portugalského architekta Alvara Sizy, kterou českému publiku přivezla Galerie Jiří Švestka. V této výstavní síni je od 18. března k vidění tvorba jedné z nejvýznamnějších osobností současné světové architektury - portugalského architekta a designéra Álvara Sizy. Putovní výstava s názvem "SIZA 5:50", kterou připravilo newyorské studio Ohm Design, mapuje a oslavuje padesáté výročí profesní dráhy tohoto předního portugalského tvůrce. Výstava Sizových výkresů, skic, nábytku a dalších doplňků je vůbec prvním představením tvorby této významné osobnosti v Čechách. Návštěvníci Galerie Jiří Švestka ji mohou zhlédnout od 19. března do 30. dubna 2004. Architekt Álvaro Siza patří mezi uznávané představitele současné světové architektonické tvorby. Jeho tvorba je založena na jednotě prostoru a hmoty: stavby jsou silné, stylově čisté a soudržné - každá jeho práce dokazuje jedinečnou citlivost k venkovskému nebo městskému kontextu. Siza má na svém kontě řadu realizovaných projektů v mnoha evropských zemích: od plaveckých bazénů po velké developerské zakázky, čítající rozlehlé rezidenční komplexy, sídla bank, administrativní budovy, galerie nebo obchody. Vytvořil například novou budovu Fakulty architektury v Portu, portugalský pavilon pro Expo 1998 v Lisabonu, Galician Centre for Modern Art v Santiago de Compostela atd. zde nebo zde. Siza je také držitelem Zlatého lva za nejlepší projekt na benátském Bienále 2002 či Ceny Miese van der Roheho z roku 1988. Jeho práce byla v minulosti představena na výstavách například v Centru George Pompidou v Paříži, v rámci benátského Bienále a v Institutu současného umění Londýně. Výstavu se symbolickým názvem "SIZA 5:50" připravila u příležitosti půlstoletého výročí začátku Sizovy úspěšné kariéry, newyorské studio Ohm Design, které vyrábí nábytek, svítidla a bytové doplňky podle jeho návrhů. Výstava se ohlíží za uplynulými padesáti lety Sizovy profesní dráhy a poskytuje tak základní přehled jeho tvorby. Architektova kariéra je rozdělena do pěti desetiletí - od padesátých do devadesátých let - každá z nich je zastoupena jedním vybraným architektonickým či designerským projektem. Každý z těchto pěti projektů je přiblížen fotografiemi, originálními skicami, architektonickými plány nebo přímo praktickými ukázkami nábytku a dekorací. Jde o těchto pět mezníků Sizovy tvorby:

  • Tea House, Boa Nova Restaurant (1958 - 1963),Leça da Palmeira, Portugalsko
  • Alves Santos House (1964 - 1970), Póvoa de Varzim, Portugalsko
  • Borges & Irmăo Bank (1977 - 1986), Vila do Conde, Portugalsko
  • Carlos Ramos Pavilion (1985 - 1986), Fakulta architektury, Porto, Portugalsko
  • Galicijské muzeum současného umění (1993), Santiago de Compostela, Španělsko
  • Výstava SIZA 5:50 v galerii Jiřího Švastky patří k zajímavým mimo jiné proto, že exponáty pocházejí přímo z architektova archivu. Výstava bude během roku 2004 putovat po muzeích a galeriích po celém světě. Poprvé byla výstava zpřístupněna na začátku tohoto roku v přední newyorské galerii Max Protetch, Galerie Jiří Švestka je její druhou zastávkou. Tato výstava představí tvorbu Álvara Sizy v takto ucelené formě v Čechách poprvé v historii.
    Část vystavených exponátů je možno též v Galerii Jiří Švestka zakoupit. Pro výstavu "SIZA 5:50" vytvořil Álvaro Siza speciální limitovanou edici 150ti čajových servisů "5:50 TEA SET", která vystihuje Sizovu práci v novém miléniu. Čajové servisy jsou vytvořeny z nejlepšího porcelánu, pevného stříbra a dřeva, každý kus je číslován a podepsán tvůrcem. Edice je určena pro sběratele a muzea. U příležitosti této výstavy je plánována i osobní návštěva Álvara Sizy Prahy, během které bude pravděpodobně také přednáška pro studenty a odbornou veřejnost. Pořadatelé zatím přesný termín Sizovy návštěvy neoznámili. Výstava Álvara Sizy je prvním projektem jedné nové výstavní linie Galerie Jiří Švestka, zaměřené na soudobou architekturu. Jako další se rýsuje expozice představující tvorbu architektonického atelieru Future Systems z Londýna, v jehož čele stojí Jan Kaplický. O Álvaru Sizovi Portugalský architekt Álvaro Siza, celým jménem Álvaro Joaquim de Meio Siza Vieira, se narodil roku 1933 v Matosinhos. V letech 1949 - 1955 studoval architekturu a estetiku na Escola das Belas Artes v Portu (ESBAP). Po ukončení studia působil jako asistent Fernanda Távory. Jeho prvním významným architektonickým počinem byl roku 1954 projekt Four Houses v Matosinhos. V roce 1958 si otevřel v Portu vlastní architektonické studio, ve kterém stále působí. Od této doby postupně vytvořil řadu projektů a realizací v Berlíně, Lisabonu, Haagu, Maastrichtu a Macau, Amsterdamu, Španělsku a samozřejmě v rodném Portugalsku. Z jeho realizací jmenujme například novou budovu Fakulty architektury v Portu (Portugalsko 1987-93), Pavilony Portugalska (Expo 2000 v Hannoveru, Expo 1998 Lisabon), Galician Centre for Modern Art (Santiago de Compostela, Španělsko, 1988 - 93), Plavecký stadión De Leca (Matosinhos, 1961 - 66), Kulturní centrum la Defensa (Madrid, Španělsko, 1989), Kostel a farní centrum (Marco de Canavezes, Portugalsko, 1990 - 96), renovace Compo di Marte (Benátky, Itálie, 1979), nová knihovna pro Univerzitu Aveiro (Portugalsko, 1988 - 95), International Building Exhibition (IBA) (Berlín, Německo, 1980 - 87). Álvaro Siza se účastní řady seminářů a konferencí a jeho jméno je zmiňováno v mnoha publikacích zaměřených na architekturu a design 20. a 21. století. Práce Álvara Sizy byly vystaveny například na benátském Bienále,