Na Bořislavce v Praze 6 vznikne do dvou let nový víceúčelový komplex budov s obchody, službami a restauracemi a hlavně s byty. Rezidenční a administrativně-obchodní centrum Evropská City zde vybuduje do konce roku 2006 za zhruba miliardu korun akciová společnost Paloeg. Po více než deseti letech diskusí se letos na podzim začne stavět, oznámil mluvčí Prahy 6 Martin Šalek.

Moderní komplex budov vznikne v místě, kde je už léta žlutá ohrada vymezující trojúhelníkový pozemek mezi Evropskou, Liberijskou a Kladenskou ulicí u křižovatky s Horoměřickou ulicí.

Na rozdíl od ostatních projektů nákupních parků bude hlavní funkcí komplexu bydlení a teprve pak administrativa a obchodní plochy. Navrženo je celkem na 200 atraktivních bytů jedno až pětipokojových s nadstandardním vybavením.

V novém komplexu bude supermarket, 35 menších obchodů, služby, několik restaurací a kanceláře. Součástí projektu jsou tři samostatné výlučně bytové domy u Kladenské ulice.

Ještě před zahájením stavby bude nutné nahradit zdejší měnírnu a přestěhovat transformační stanice. Kvůli stavbě nebude nutné přerušit provoz tramvají ani posouvat stanice autobusů.

Radnice věří, že se po dokončení díla výrazně zlepší místní životní prostředí. Vzniknou nové komunikace, chodníky, zeleň, park a aleje. -čtk-