Zhruba dva měsíce po dokončení je kancelářská budova Nile House (psali jsme podrobně v <a href=http://stavba.tvujdum.cz/architektura/administrativy-dnes-x.aspx target=new><u>tomto článku</a></u>) v pražském Karlíně téměř z poloviny pronajata. Pronájem celé budovy se předpokládá během příštího roku. "Investiční náklady nepřesáhly miliardu korun," tvrdí Petr Urbánek z developerské společnosti Europolis. Jde o druhý dokončený objekt z celkem pěti budov projektu River City Prague.

Nile House má šest nadzemních a tři podzemní podlaží. Nabízí 17.650 metrů čtverečních kancelářských ploch, 1700 čtverečních metrů maloobchodních ploch a 218 parkovacích míst. Podobně jako dokončená Danube House je postaven jako nízkoenergetický objekt.

Nájemné za pronájem kanceláře činí 16,50 eura (zhruba 500 Kč) za metr čtvereční za měsíc. Částka je vyšší než ve srovnatelných kancelářských budovách v Praze, celkové náklady na pronájem jsou ale podobné či nižší, uvedla Monika Younis ze společnosti Cushman&Wakefield Healey&Baker, která v budově Nile House zajišťuje pronájem. Nájemné v prvotřídních kancelářích v širším centru Prahy dosahuje 14 až 17,5 eura za metr čtvereční a měsíc.

Architektem Nile House je jako u Danube House londýnská architektonická kancelář Kohn Pederson Fox, která spolupracovala s českým ateliérem Atrea. Budovu postavila společnost Metrostav.

Projekt River City Prague dále zahrnuje kancelářskou budovu Amazon Court, která by se měla začít stavět v roce 2006 a o dva roky později by měla být dokončena. Zřejmě v roce 2008 pak začne stavba hotelu a hotelu s apartmány. Investice do celého projektu podle dřívějšího vyjádření Urbánka zřejmě přesáhnou 100 milionů eur, tedy zhruba tři miliardy korun.

Poptávka na trhu s kancelářskými prostory by letos měla být podle odhadu Cushman&Wakefield Healey&Baker vyšší než loni. V Praze si firmy loni pronajaly zhruba 130.000 metrů čtverečních, letos by to mělo být asi 170.000 čtverečních metrů. Zatímco v širším centru a na okrajích Prahy poradenská společnost neočekává růst nájmů, v centru města tlak na vyšší ceny předpokládá.

Europolis patří k významným realitním společnostem ve střední a východní Evropě. Spravuje přes 20 projektů; vedle České republiky v Rakousku, Maďarsku, Polsku, Chorvatsku a Rumunsku. Koncem roku 2004 dosáhla celková odhadovaná hodnota portfolia 900 milionů eur.Zdroj: ČTK