Začátkem října 2005 vyšla dlouho očekávaná publikace o slavné architektce českého původu Evě Jiřičné. Kniha dokumentuje na příkladu 39 vybraných realizací a návrhů tvorbu česko-britské architektky Evy Jiřičné. Přehled zachycuje na více než 250 fotografiích a kresbách typologicky rozmanité práce, a to především obchody, byty a kanceláře, ale také např. hotel, knihovnu, oranžerii, nádraží, kluby a další. Publikace je doplněna esejem P. Kratochvíla a diskusí E.J. s P. Cookem, které přibližují tvorbu a názory architektky. Závěr knihy tvoří stručná faktografie.

Eva Jiřičná je architektka českého původu, již 30 let žije a pracuje v Londýně, v roce 1984 založila vlastní ateliér - Eva Jiricna Architects (EJA). Ateliér poskytuje komplexní služby, včetně navrhování nových budov a veřejných prostor, kompletních návrhů interiérů, předmětů a nábytku. EJA zastává vedoucí postavení v oblasti formálních i technologických inovací díky svým pečlivě propracovaným a podrobným návrhům využívajícím tradiční materiály – sklo, ocel a kámen – naprosto moderním způsobem. Design v pojetí podle EJA se vyznačuje lehkostí, prosvětleností a pravdivostí k materiálu. Ke klientům ateliéru patří významné firmy i veřejné instituce, např. Amec plc, Selfridges, Boodle & Dunthorne, Pražský hrad, Royal Academy of Arts, a Victoria & Albert Museum. Ateliér nedávno dokončil prestižní hotel v Praze, Hotel Josef. Ateliér EJA získal četná mezinárodní ocenění za design a jeho práce jsou pravidelně publikovány v časopisech a knihách.

Eva Jiřičná si vysloužila ocenění i za osobní přínos v oblasti architektury a designu - byl jí udělen titul Královský průmyslový designér, Řád Britského impéria za přínos interiérovému designu, byla zvolena členkou Královské akademie umění a uvedena do Americké síně slávy. Získala čestné doktoráty a profesury na několika vysokých školách (např. Southampton Institute, VUT Brno, University of Sheffield, VŠUP Praha) . V roce 2003 byla zvolena předsedkyní Sdružení architektů v Londýně. Pracuje v mezinárodních porotách a intenzivně přednáší o své práci.

Autoři knihyPetr Kratochvíl / absolvent filozofie a psychologie na Univerzitě Karlově v Praze. Vědecký pracovník Ústavu dějin umění Akademie věd ČR. Autor knih, např. Česká architektura 1989-1999 (s. P. Halíkem), Čeští architekti v zahraničí, a překladů knih, např. Ch. Norberg-Schulz: Genius Loci (s P. Halíkem), K. Frampton: Moderní architektura – kritické dějiny (s P. Halíkem).

Peter Cook / v roce 1960 dokončil studia architektury na Architectural Association v Londýně a během několika měsíců založil Archigram, který proslavil jako katalyzátor nových myšlenek a experimentálních projektů. Peter Cook začal v roce 1964 přednášet, v roce 1990 získal prestižní místo profesora architektury na Bartlett School of Architecture v Londýně. Kromě toho působí jako hostující profesor na řadě dalších vysokých škol, např. na Harvardu, v Tokiu, Oslu, Moskvě a Berlíně. V roce 1999 získal cenu Jeana Tschumiho za svou inspirativní činnost v oblasti architektonických, výstavních a instalačních koncepcí. Je autorem deseti knih a nespočetného množství článků a redigoval řadu časopisů na celém světě.

Prostor – architektura, interiér, design Nezisková společnost, která se věnuje dokumentování současné české architektury a designu. Vydává ročenku české architektury a další publikace.

O knizeIN/EX TERIOR. The Works of Eva Jiricna. Práce Evy Jiřičné.Studie: Petr KratochvílRozhovor: Peter CookFotografie: Richard Bryant/Arcaid, Peter Cook, Katsuhisa Kida, Ivan Nemec/CFA Design a další Překlad: Martina Pachmanová, Hana SobotkováGrafický design: Dennis Crompton, Annie Bridges, Zuzanna LipinskaGrafický design obálky: Aleš NajbrtVydavatel: Prostor – architektura, interiér, design, o.p.s. Partner knihy: Techo, a.s.Více o knize také na www.prostor-ad.cz

-var-Podle podkladů Prostor, o.p.s.Foto: archiv vydavatele