Hotel Imperiál v ulici Na Poříčí v Praze projde rekonstrukcí, která si vyžádá zhruba 430 milionů korun. Stavba začne v nejbližších dnech a dokončena by měla být asi za rok a půl. Do té doby bude uzavřena i kavárna, která se nachází v přízemí budovy. Po rekonstrukci se z Imperiálu stane pětihvězdičkový hotel. Tvrdí to Jiří Komenda, předseda představenstva Majetkové, správní a delimitační unie odborových svazů, která je vlastníkem budovy.

Dosud v horních prostorách objektu fungoval hostel. Po rekonstrukci zde vznikne luxusní hotel, který na ploše přes 3100 metrů čtverečních nabídne 126 pokojů s 260 lůžky.

Kavárna zůstane zachována, pouze se změní vstup, který se přesune na roh budovy, kde býval původně. Do původního stavu se také uvedou keramické obklady stropů a stěn s mozaikovou výzdobou.

Financování rekonstrukce budou zajišťovat odborové svazy, například Kovo či Stavba. Část prostředků bude hrazena z úvěru, financující bankou se stala HVB Bank. Rekonstrukci provede jedna z největších stavebních firem trhu, společnost Metrostav.

K obnově budovy se vyjadřoval také odbor kultury a památkové péče magistrátu hlavního města. "Měli jsme několik připomínek, nakonec jsme se s investorem budovy dobře dohodli," řekl ředitel památkového odboru Jan Kněžínek. Dodal, že dohlížet nad úpravami v budově bude odbor i během rekonstrukce.

První zmínky o budově na tomto místě pocházejí z konce 14. století. Po 30. válce objekt vyhořel a kolem roku 1730 byl důkladně obnoven a přestaven. Pravděpodobně po této přestavbě získal tehdejší majitel právo vařit zde pivo, a tím zde začala tradice poskytování ubytovacích a hospodských služeb. Jedním z majitelů budovy, kde býval hostinec U Černého orla, byl i známý cestovatel a spisovatel Vojta Náprstek.

V roce 1913 v rámci pražských asanačních snah byla budova zbořena. Ještě v tomtéž roce začal pražský hoteliér Alois Kolář se stavbou hotelu Imperiál. Projektantem budovy se stal architekt a stavitel Jaroslav Benedikt. V roce 1914 byla budova dokončena a v poměrně málo změněné podobě se dochovala až do současné doby.

Zdroj: ČTK