Od roku 1992 vzniklo nebo bylo rekonstruováno v České republice 121 knihoven za 4,6 miliardy korun. Otevírání nových knihoven a jejich poboček je také součástí Týdne knihoven, který se v celé zemi koná od pondělí. Letos tomu tak je třeba v Ostravě, Chotěboři, Žatci, Velké Jesenici, Kožlanech či Hrochově Týnci. Ročně se v Česku postaví nebo opraví deset až 15 knihoven. ČTK to dnes řekl předseda Svazu knihovníků a informačních pracovníků Vít Richter.

V poslední době se mluvilo zejména o úmyslu Národní knihovny (NK) postavit novou budovu v Praze na Letné. Ředitel NK Vlastimil Ježek argumentuje mimo jiné tím, že Česko je jednou z mála evropských zemí, která nemá moderní budovu národní knihovny.Investiční záměr by měla v blízké době projednávat vláda, náklady na stavbu se odhadují přibližně na dvě miliardy korun. Ministr kultury Vítězslav Jandák slíbil ještě do konce roku přispět knihovně 25 miliony korun - knihovna je chce použít na koupi pozemku a na vypsání architektonické soutěže. Nový objekt, do kterého by umístila většinu svých knihovních fondů vzniklých po roce 1800, by chtěla mít NK postavený do roku 2010.V rámci Týdne knihoven se po dvouleté přestávce čtenářům otevírají nově rekonstruované prostory Knihovny města Ostravy, v Chotěboři otevírají nové informační centrum města a v dalších místech, jako jsou Žatec, Velká Jesenice, Kožlany, Hrochův Týnec, Štoky, Velichovky, Staňkovice u Žatce a další, nabídnou čtenářům rekonstruované nebo nově vybavené prostory knihovny. Předtím byl v září zpřístupněn další nový objekt Vědecké knihovny v Olomouci a na listopad se chystá otevření informačního centra Krajské knihovny v Karlových Varech.

Richter připomněl, že během komunistického režimu byla v Čechách postavena jediná nová budova knihovny, Okresní knihovna v Mostě. "To se však stalo jen proto, že staré město Most i se svou původní knihovnou bylo zbouráno," uvedl.

Po roce 1990 vzniklo nejvíce knihoven v Praze (33) a v Jihomoravském kraji (14), ve většině ostatních krajů se počet staveb knihoven pohybuje mezi sedmi a osmi. Pouze dvě knihovny byly postaveny či rekonstruovány v Karlovarském kraji. Největším investorem je zatím stát (1,8 miliardy korun), následují obce a města (1,2 miliardy korun), vysoké školy (0,8 miliardy korun). Zatím nejmenší částku investovaly bývalé okresy a nynější kraje (0,75 miliardy korun).

Nejvíce investovali do knihoven v Jihomoravském kraji (1,14 miliardy korun) a v Praze (0,96 miliardy korun). Naopak nejmenší objem investic směřoval do knihoven Středočeského kraje - pouze 65 milionů korun.

-ČTK-