Na slavnostním večeru byly dne 9. 11. 2005 v Míčovně Pražského hradu vyhlášeny výsledky a předána ocenění nejlepším projektům českého realitního trhu za uplynulý rok. O vítězích již 7. ročníku soutěže „Nejlepší z realit“, která se v tuzemsku považuje za nejprestižnější ve svém oboru, rozhodla devítičlenná odborná porota, jejímiž členy byli zástupci Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí, Obce architektů, bank, agentur pro výzkum trhu, developerů, realitních makléřů i koncových uživatelů.

Záštitu nad letošním ročníkem soutěže převzal ministr pro místní rozvoj Mgr. Radko Martínek. O ocenění letos usilovalo celkem 35 projektů v pěti kategoriích. Rozhodujícími kritérii při posuzování kvality přihlášených projektů byly výběr lokality, urbanistické a architektonické řešení, kvalita realizace a zejména úspěšnost na realitním trhu.

O nominaci na ocenění titulem "Nejlepší z realit 2005" se mohly ucházet stavby, dokončené v České republice po 1. lednu 2004, v kategoriích rezidenční projekty, nové administrativní projekty, rekonstruované kancelářské objekty, nákupní centra a hotely. Vedle toho získal zvláštní cenu poroty projekt, který se za uplynulý rok výjimečným způsobem zasloužil o rozvoj českého realitního trhu. Udělena byla také cena Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí (ARTN). Stejně jako vloni byla udělena cena čtenářů mediálních partnerů, kdy na webových stránkách měsíčníku REALIT, týdeníků Profit a Czech Business Weekly, čtvrtletníků Building World a Project & Property, webových serverech earchitekt.cz a stavebni-forum.cz i na domovské stránce soutěže mohli dát hlas nejlepšímu realitnímu projektu bez výběru kategorie i laici.

V kategorii rezidenčních projektů porotci postavili nejvýše rezidenci Alibaba v Praze 5, jež byla podle jejich názoru developerskou příležitostí, kterou bez zaváhání využil zkušený developer (ING Real Estate Development CR) ve spolupráci se zkušeným architektem. Z nových administrativních projektů si palmu vítězství odnesl Nile House v Praze 8 jakožto úspěšné pokračování developerského konceptu, který inovativně přetváří kdysi zanedbané nábřeží Vltavy v přehlídku špičkové architektury. Mezi rekonstruovanými kancelářskými objekty zvítězila budova The Forum v Praze 1. Porota kladně hodnotila obnovu neobarokní tváře budovy a výrazný příspěvek k celkovému oživení Václavského náměstí. Kategorii nákupních center dominovala brněnská Galerie Vaňkovka za dokonalé architektonické vyjádření genia loci symbolu rozkvětu průmyslové části města v 19. století, zdařilé spojení s historickým centrem Brna, vydařenou integraci i využití části původní památkově chráněné zástavby. V kategorii hotelů získal titul Jelení dvůr v Praze 1. Oceněn byl zejména pro to, že si jeho tvůrci nekladli za cíl vytvořit luxusní hotel v blízkosti Hradu, ale hotelové zařízení, které by dýchalo svou historií a splňovalo i nároky na pohodlí, útulnost a českou pohostinnost. Zvláštní cenu poroty letos získal zlínský projekt Baťova mrakodrapu – Budovy č. 21, který zřetelně ukazuje, že při developerských počinech je nutné vycházet z kulturního dědictví. Rekonstrukce Budovy č. 21 se stala důležitým milníkem v budoucím rozvoji města Zlína a při obnově jeho památek. Držitelem ceny Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí se stal JUDr. Luděk Sekyra, předseda představenstva společnosti Sekyra Group, a.s.. Cena čtenářů mediálních partnerů patří projektu Rezidence Jeseniova společnosti J & T Global.

Předseda dozorčí rady ARTN a zároveň odborné jury ing. Kamil Kosman letošní ročník zhodnotil slovy: "V jednotlivých kategoriích se soutěž vyznačovala mimořádným kvalitativním i kvantitativním rozpětím a potvrdila, že středem zájmu developerů jsou nyní zejména nová administrativní centra a rezidenční projekty."

Kompletní přehled projektů oceněných v 7. ročníku soutěže „Best of Realty“Rezidenční projekty1. místo Rezidence Alibaba, Praha 5, developer ING Real Estate Development CR s.r.o.2. místo Apartmány Čertovka, Harrachov, V Invest CZ a.s.3. místo Bytový dům Na Zemance, Praha 4, AT Development a.s.

Nové administrativní projekty1. místo Nile House, Praha 8, Europolis Real Estate Asset Management s.r.o.2. místo BB Centrum Beta, Praha 4, Passerinvest Group,a.s.3. místo Budějovická alej, Praha 4, Skanska Budějovická Alej a.s.

Rekonstruované kancelářské objekty1. místo The Forum, Praha 1, Flow East2. místo Machine House, Praha 8, Real Estate Pernerova s.r.o.3. místo Business Center Bohemia, Plzeň, BCB, a.s.

Nákupní centra1. místo Galerie Vaňkovka, Brno, ECE Group2. místo Varyáda, Karlovy Vary, TK Development, s.r.o.3. místo Galerie Butovice, Praha 5, ING Real Estate Development CR, s.r.o.

Hotely1. místo Jelení dvůr, Praha 1, EuroAgentur Hotels & Travels a.s.2. místo Residence Alchymist, Praha 1, Jana Investment, s.r.o.3. místo Anděl´s Suites, Praha 5, UBM Bohemia

Zvláštní cena porotyBudova 21, Třída T. Bati 21, Zlín. Investor: Zlínský kraj

Cena Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí (ARTN)JUDr. Luděk Sekyra (Sekyra Group)

Cena veřejnostiRezidence Jeseniova, Praha 3, J & T Global

Více informací také na: www.bestofrealty.cz

Zdroj: Best of realty