Panorama Barcelony nedávno změnila supermoderní stavba symbolického významu - výšková kancelářská budova španělské vodárenské společnosti Aguas de Barcelona, která je unikátním architektonickým dílem. Na výstavbě budovy se podílela také společnost Siemens, která Torre Agbar vybavila nejmodernějšími systémy detekce a likvidace požáru.

V devětatřicetipatrovém mrakodrapu o výšce 142 m, který navrhl slavný francouzský architekt Jean Nouvel, se kromě kanceláří skupiny Agbar nacházejí konferenční místnosti, parkovací plochy a technická zařízení. Budova ve tvaru patrony symbolizuje vrcholek hory Montserrat, jež se tyčí nad Barcelonou. Mezi zajímavé prvky mrakodrapu patří například asymetrické uspořádání 4400 oken či zhruba 60.000 prosklených tabulí obvodového pláště.

Instalace systému detekce požáru společnosti Siemens zcela vyhověla zvláštním požadavkům architekta a provozovatele budovy na vybavení poskytující ochranu před požárem. Součástí systému jsou interaktivní hlásiče kouře a tepla, ruční tlačítkové hlásiče a soustava automatického ovládání dveří. Celý systém je napojen na systémy stabilního suchého hašení (FM200), jež jsou určeny na ochranu technického zázemí a komunikačních systémů. Interakce včasného zjištění a selektivní likvidace požáru budovu chrání před ohrožením výroby, ztrátou dat a neúměrně dlouhým přerušením provozu.

Výstavba budovy Torre Agbar stála zhruba 133 milionů eur, náklady na instalaci protipožárních zařízení činily přibližně 255.000 eur.

Siemens patří mezi největší globální elektrotechnické koncerny. Jako jediná firma na světě pokrývá prakticky celou oblast elektrotechniky a elektroniky. Působí ve více než 190 zemích a zaměstnává 430.000 odborníků, kteří vyvíjejí a vyrábějí produkty, navrhují a instalují komplexní řešení na míru dle požadavků zákazníků a nabízejí širokou paletu služeb dle individuálních potřeb zákazníků. V obchodním roce 2003/2004 (skončil 30. září 2004) firma Siemens dosáhla obratu přes 75,2 miliard EUR (US GAAP).Zastoupení společnosti Siemens AG v České republice bylo obnoveno v roce 1990. V současné době patří Siemens s více než 12.000 zaměstnanci mezi největší zaměstnavatele v ČR. V obchodním roce 2003/2004 vykázala skupina podniků Siemens v České republice obrat 46 miliard Kč. Siemens v České republice působí v těchto hlavních oblastech: automatizace a řízení, doprava, energetika, informace a komunikace, osvětlení a zdravotnictví.Více informací najdete na internetových adresách www.siemens.com a www.siemens.cz.

Zdroj: Siemens