Grand Prix OA dostal areál na Kraví hoře v Brně

Grand Prix OA dostal areál na Kraví hoře v Brně

Jako každoročně se na rozhraní jara a léta vyhlašovala cena Grand Prix OA: de facto jediná přehlídka soudobé architektury. Mezinárodní porota soutěže Grand Prix Obce architektů udělila dvanáctou výroční cenu objektu rekreačního a sportovního areálu Kraví hora v Brně. Podle poroty je to stavba, která by vynikala i...

Jako každoročně se na rozhraní jara a léta vyhlašovala cena Grand Prix OA: de facto jediná přehlídka soudobé architektury. Mezinárodní porota soutěže Grand Prix Obce architektů udělila dvanáctou výroční cenu objektu rekreačního a sportovního areálu Kraví hora v Brně. Podle poroty je to stavba, která by vynikala i kdekoli v zahraničí, promyšleně využívá kvalitních materiálů, dobře pracuje i s nejmenším detailem a je i přes svoji účelnost velmi poetickou stavbou.



O letošní soutěži GP OA

Pětičlenná porota letos cenami šetřila. V sedmi kategoriích udělila jen dvě ceny a čtyři čestná uznání. Historik moderní architektury Zdeněk Lukeš, který byl letos poprvé členem poroty, soudí, že se cen udělovalo v minulosti příliš mnoho. "Méně udělených cen zdůrazní ty nejlepší práce," řekl při tiskové konferenci.
Úroveň většiny staveb ale byla podle Lukeše srovnatelná s nejlepšími objekty v dalších evropských zemích. "Maximálně jeden či dva přihlášené projekty do soutěže nepatří," řekl Lukeš. V kategorii novostavby porota ocenila bytový dům architekta Zdeňka Trefila, v kategorii rekonstrukce úpravu slavného zlínského Baťova mrakodrapu na sídlo krajského úřadu. Čestná uznání si odnáší v téže kategorii tým Evy Jiřičné za rekonstrukci kostela svaté Anny v Praze.

V kategorii krajinářská architektura a zahradní tvorba má uznání rozhledna Brdo architekta Svatopluka Sládečka (o jeho výstavě jsme podrobně psali zde), v kategorii interiér dostal četné uznání tým autorů expozice Příběh Pražského hradu. Poslední čestné uznání si odnáší Jiří Příhoda za logistický terminál v Písku, pro který vytvořil dílo, jež soutěžilo v kategorii výtvarné dílo v architektuře.



Grand Prix bývá někdy kritizována za to, že v soutěži nejsou všechny stavby vzniklé v uplynulém roce v Česku. Stanovy soutěže ale říkají, že architekti se musejí sami přihlásit a někteří soutěž prostě ignorují. "Je to věc každého, jestli se přihlásí," říká k tomu předseda Obce architektů Oleg Haman.


Lukeš připomněl, že vítanou změnou by bylo oceňování nikoli architektů, ale staveb a investorů. "Investor je klíčová osoba, on si vybírá architekta a on se rozhoduje, že stavba vznikne," řekl Lukeš. Cenu pro investora si letos odnáší městský úřad Brno-střed, který postavil oceněný areál na Kraví hoře.


Cenu za celoživotní dílo dostal český architekt Jan Hird Pokorný, který působí od 40. let v USA (o výstavě jeho díla si můžete přečíst na stránkách Galerie Jaroslava Fragnera).



Kraví hora

Výběr Grand Prix se opíral o jednomyslné rozhodnutí všech členů poroty. Areál je nedávno dokončená veřejná budova vzácných architektonických kvalit. Je umístěn v Brně na svahu kopce s výhledem na krásnou krajinu. Na stejném místě stojí starší koupaliště se dvěma bazény používanými během léta.







Místo se lehce svažuje a obklopuje ho park a sportovní zařízení. Architektonicky dominuje místu jednoduchý a jasný objem nového areálu. Architekti využili možností místa jako hlavního zdroje své inspirace. Z toho důvodu rozvinuli koncept do mistrovského díla architektury, který by jim kdekoliv na světě mohli závidět. Stavba se stává součástí krajiny a celá krajina zase součástí budovy.


Vstup se nachází podél cesty, který je navržen jako vyvýšená terasa, oddělená od nižší terasy s podezdívkou, na níž je umístěno krásné ocelové zábradlí. Vstup do areálu se nachází kolmo k cestě. Pohyb na okraji terasy je silně pociťován ve vstupní hale i kavárně, odkud se otevírá velkolepý pohled na krajinu a na bazén. Prvním dojmem z budovy je šokující krása. Pod vstupní terasu vedle budovy bazénu umístili architekti všechny šatny, které jsou snadno dosažitelné schodištěm nebo výtahem z haly.

Hlavní úroveň s bazénem je umístěna na stejné úrovni jako venkovní bazén, tj. jedno patro pod vstupem. Ze šaten je krátký a přímý vstup do prostoru bazénu se skvostnými výhledy.


Prostor bazénu vytváří fantastickou terasu a společně s venkovním koupalištěm je dostatečně velký pro davy lidí, kteří se koupají uvnitř i venku, obzvláště během léta. Celá kompozice se stává jednotou, jež sestává z krajiny, venkovního prostoru a budovy.


Areál sám je postavený jako jednoduchá struktura s dřevěnou kostrou a skleněnou obvodovou zdí. Na jihozápad má střecha velký konzolový přesah, z jehož okraje visí na půl cesty k zemi průhledný slunolam vyrobený ze dřeva. Během zimy dosahuje slunce celou úroveň bazénu a během léta brání slunolam přehřívání vnitřního prostoru.



Všechny detaily mají vynikající kvalitu a jednoduché materiály, pouze beton, dřevo a sklo, což však v žádném případě nevytváří dojem chudosti a obojí je z technického i architektonického hlediska v souladu se zbytkem budovy. Abychom plně porozuměli poetice této budovy a její integrace do krajiny, musíme mít oči na úrovni plavce v bazénu.












K ostatním oceněným stavbám se podrobněji vrátíme v dalším článku.

Ve Veletržním paláci se koná výstava oceněných prací, která potrvá až do 29. června.

Více informací o soutěži také na www.architekt.cz

S využitím podkladů Obce architektů -var-

Snímky Filip Šlapal / převzato z www Obce architektů

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Architektura
  • Autor:
  • Vydáno:

Doporučujeme

Hledáte osvědčenou firmu na rekonstrukci?

Zadejte si poptávku v kategoriích: rekonstrukce,architekt.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: Rekonstrukce kanceláře/ateliéru, Rekonstrukce bezbariérová koupelny, designové úpravy bytu.