Veřejná přednáška Christophera Schweigera, člena vídeňského studia Delugan Meissl Associated Architects se uskuteční v centrále Raiffeisen stavební spořitelny /RSTS/ dne 19. 1. 2006 v 18 hodin při příležitosti vernisáže výstavy českých bytových projektů z posledních let.

Atelier Delugan Meissl patří k nejprogresivnějším vídeňským studiím. Od svého založení v roku 1993 je v jeho projektech charakteristická snaha po experimentu, se zaměřením na prostorové vazby v souvislosti s překvapivou vnější formou staveb a důrazem na materiálové ztvárnění povrchů.

Odbornou veřejnost zaujala z velkého množství realizovaných bytových staveb především Beam Residential Building z roku 1998 s 250 byty, nacházející se v Donau-City ve Vídni. Tento unikátní bytový dům dlouhý 180 metrů, by se dal nazvat "horizontálním věžákem", tankerem zakotveným na nábřeží Nového Dunaje. Objekt použitými piloty připomíná Corbusierův Unité d´habitation.

O architektuře Delugan Meissl se v Rakousku hovoří v mnoha superlativech a setkává se dokonce s novým hodnotícím pojmoslovím jako "James Bond-Look". Svědčí o tom i nejpublikovanější "manifest" atelieru - střešní futuristická nástavba nazvaná Dům Ray (byt manželů Deluganových - pozn.red.) z roku 2003. Posledním výrazným úspěchem studia je první cena ve vyzvané soutěži na novostavbu Muzea filmu v Amsterdamu z července minulého roku, která se v nejbližší době bude realizovat.

Více o tvorbě ateliéru najdete na http://www.deluganmeissl.at

Foto: archiv ateliéru Delugan Meissl

Zdroj: Centre for Central European Architecture