Po pěti letech od vyhlášení architektonické soutěže na Zastupitelský úřad ČR v hlavním městě Gruzie Tbilisi byla stavba nové budovy s koncem roku 2005 dokončena. Vítězem architektonické soutěže se stal architekt Jan Bočan jehož tým se také podílel na dalších fázích projektu. Velvyslanectví v Tbilisi je po roce další realizovanou ambasádou ČR na východ od našich hranic. Před rokem byla realizována na základě vítězného návrhu ambasáda ve Vilniusu v Litvě od ateliéru Lennox.

Moderní a důstojné sídlo diplomatů České republiky v gruzínském Tbilisi již brzy přivítá první diplomaty a návštěvníky. Nová budova nabízí komfortně a účelně vybavené prostory, jež odpovídají veškerým provozním a bezpečnostním požadavkům. Budovu velvyslanectví postavila na základě vítězství ve výběrovém řízení za cenu 81 miliónů korun společnost Skanska CZ v období od dubna 2004 do konce listopadu 2005. Investorem projektu bylo Ministerstvo zahraničních věcí České republiky.

"Nová budova velvyslanectví v Tbilisi nabízí moderní reprezentační prostory, ve kterých je kladen důraz na soukromí a bezpečí při jednáních na mezinárodní úrovni. Zároveň diplomatům a návštěvám poskytuje příjemné a komfortně vybavené prostředí zasazené do vzrostlé zeleně,“ sdělil Jiří Čadek, člen představenstva a výkonný ředitel Divize Technologie společnosti Skanska CZ.

Nová budova velvyslanectví v Tbilisi, kterou navrhl ateliér Bočan & Partners, vznikla na rozsáhlém parkovém pozemku o rozloze 3 257 metrů čtverečních. Stávající vzrostlá zeleň byla z větší části zachována a zakomponována do prostorového řešení objektu. Objekt, jenž zahrnuje tři nadzemní a jedno podzemní podlaží, má podobu zahradního pavilonů s přesně vymezenými liniemi nepravidelného kvádrového tělesa. Díky velikým proskleným plochám mají lidé v budově výhled do okolní parkové zeleně a zároveň mají dostatek denního světla.

Provoz ambasády je členěn horizontálně podle funkce a využití. Ve spodních podlažích jsou administrativní a reprezentační prostory, v nejvyšších podlažích jsou pak bytové jednotky pro zaměstnance.

Vstup do administrativní části je možný přes prosklené zádveří, odkud je přístupná recepce, dále pak hovorna pro jednání. Diplomatické návštěvy budou procházet přes vstupní halu a malý salonek do reprezentativního salonu a jídelny, kde lze pořádat různé společenské akce. Reprezentační prostory nacházející se v přízemí je možné otevřít do ojedinělé zahrady – vnitřního atriového prostoru s krbem. Samostatnou částí administrativních provozu je konzulární oddělení, které je dispozičně i provozně odděleno od ostatních prostor.

Byty zaměstnanců velvyslanectví se nacházejí částečně ve druhém a na celém třetím podlaží. Mají samostatný přístup, který je řešen traktem krytých chodeb a spojovacích můstků. Na východní straně mají byty soukromé venkovní terasy. Jednotlivé bytové jednotky i jejich terasy jsou uspořádány tak, aby svým obyvatelům poskytovaly dostatek soukromí. V suterénních prostorách se pak nacházejí sklady, přípravna kuchyně, prádelna, strojovny technického zařízení a podzemní garáže. Propojení mezi jednotlivými podlažími je zaručeno samostatným komunikačním blokem s velkoprostorovým výtahem. V severovýchodní části pozemku se nachází samostatný objekt policejní ostrahy.

Nový objekt velvyslanectví v Tbilisi byl dokončen na konci listopadu 2005. V prosinci 2005 se pak do pronajatých prostor objektu začali stěhovat jeho první uživatelé.

O projektu Velvyslanectví ČR v Tbilisi

Klient: Ministerstvo zahraničních věcí České republikyAutoři: ing. arch. Jan Bočan, ing. arch. Jakub Koňata, ing. arch. Aleš Tomášek, Ing. David Braum, Ondřej HilskýSpolupráce: Mgr. A. Ondřej Císler, ing. arch. Richard Halama, Robert Seidl, Ing. arch. David Strach, ing. arch. Pavel Šulc, Pavel Táborský, ing. arch. Vladimír VašutGenerální dodavatel: Skanska CZ, a.s., Divize Technologie, o.z.Soutěž: 2001Projekt: 2002-2004Realizace: 2004-2005Zastavěná plocha celkem: 888 m2

Foto: Skanska

Zdroj: Skanska, -var-