Na architektuře projektu se významně podílelo české studio d u m architekti a na interiéru částečně také renomovaný architekt komerčních nemovitostí Terry Evenden. Výsledkem je originální architektonické řešení s nadčasovým designem. Svažité fasády budovy jsou z velké části pokryty zeminou s vegetací, plynule přecházející do okolní zeleně. Tento koncept je v České republice využit pro komerční prostory vůbec poprvé a přináší do oblasti obchodních center nový a svěží prvek. Příjezdové komunikace na kryté vnitřní i na střešní venkovní parkoviště jsou vedeny po ozeleněných svazích, které zároveň tvoří podélná průčelí objektu s přirozeným zasazením do okolní krajiny.

Obchodní centrum Šestka připravil developer TK Development, které již celý projekt prodal finálnímu investorovi, společnosti Europolis. Za generálního dodavatele stavby byla vybrána společnost GEMO Olomouc. Celkové náklady, spojené s projektem Šestka, dosáhly více než 1,5 mld korun. Obchodní centrum Šestka je první fází rozsáhlé multifunkční výstavby, kterou TK Development v lokalitě plánuje. Na dvou podlažích zaujme 16.200 m2 obchodní galerie, dalších 10.400 m2 hypermarket Hypernova. Třetí podlaží – střecha – je určena pro parkoviště. Celkový počet parkovacích míst činí 1.124 (770 na střeše a 354 krytých parkovacích stání ve 2. podlaží). Vedle maloobchodních jednotek, zaměřených především na módu, je součástí obchodní pasáže i široké spektrum dalších typů obchodů.

Thomas Villadsen, ředitel TK Development, k obchodnímu centru Šestka uvedl: „Pro náš další, v pořadí již sedmý tuzemský projekt jsme si vybrali lokalitu s obrovským rozvojovým potenciálem, kde obdobné obchodní centrum dosud chybí. Předpokládáme, že návštěvníky Šestky budou kromě Pražanů z přilehlých oblastí i cestující ruzyňského letiště, pro které se Šestka stane poslední zastávkou před odletem z České republiky. Jsme přesvědčeni, že náš projekt přispěje k růstu prestiže lokality jako významného společensko-obchodního centra.“

Na výstavbu první fáze s obchodním centrem Šestka naváže další etapa, v níž má vedle retail parku vzniknout i hotel, administrativní budova a prostory pro volný čas.

O projektu Centrum Šestka Zahájení výstavby: 29. 11. 2005Otevření centra: 14. 11. 2006Investiční náklady: cca 1 mld. KčCelková zastavěná plocha: 31 500 m2Architektonický návrh: dum architekti, Terry EvendenVíce na www.ocsestka.cz

-var- s využitím podkladů centra Šestka Vizualizace: centrum Šestka