Přesně tak vypadá prototyp víkendového domku od amerického architekta Michaela Jantzena. Zdánlivě chaotické nakupení jednotlivých hmot, ostré úhly panelů, které se dají sklápět jak ven, tak dovnitř… Jantzenova „bouda“ se dá sestavovat, rozebírat, přemisťovat a skládat znovu. K tomu si představte žhnoucí kalifornské slunce, piknik na terase u dobře vychlazeného drinku a večer nějaké barbecue… Americký architekt a svérázný designér Michael Jentzen vytvořil prototyp M-Housu jako netradiční víkendovou chatu, nebo také zahradní domek pro hosta… anebo jeho M-House může fungovat jako umělecké studio. Vyberte si. Modulární systém domu M-House se skládá z mnoha vzájemně propojených panelů, které kromě řady různých funkcí (zastínění, optické oddělení prostor, vnitřní nábytek) mají i výrazný estetický rozměr. Tento na první pohled poněkud razantně vypadající mimozemšťan, který přistál na vaší zahradě, pak může sloužit mnoha různými způsoby. Panely, nazvané „M-vironment systém“, z nichž americký architekt Jentzen stavbu vytvořil, mohou mít jak různé rozměry, tak tvary, v zakulacené verzi nebude domek působit tak agresivním dojmem. Některé panely obsahují okna a dveře. Samozřejmě systém je možné pojednat v různých barvách a materiálech - například nahradit jednoduché jednovrstvé panely zateplenými, nebo namísto zelené využít jednotlivé plochy jako svérázné plátno pro umělecké kreace. Maximální možnost variability a rozličných materiálových řešení byly hlavním záměrem, který při tvorbě domku měl autor na mysli. Verze, kterou představujeme, má v interiéru obytnou plochu 37 m2, dalších 77 m2 pak má otevřená a zastíněná terasa. Celá konstrukce je v zásadě jednoduchý prefabrikát, jehož zkompletování a následná demontáž jsou časově velmi nenáročné. Michael Jentzen říká: „M-House může být nejen energeticky soběstačný, ale i fungovat nezávisle na dalších sítích. Může například využívat solární panely k výrobě elektrické energie a propan-butan k vaření.“ Ekologická šetrnost byla dalším ze vstupních zadání, která architekt Jentzen řešil.

Protože prototyp vznikal v jižanském státě Missouri, v koncepci se počítalo s vodou ve vlastních rezervoárech a recyklací odpadů tak, aby M-House fungoval šetrně k přírodě. Prototyp je vyrobený z nosné ocelové konstrukce, jednotlivé zelenkavé panely jsou z nového materiálu Viroc (ten je vyroben na bázi cementotřískové desky). Viroc je nehořlavý, nepodléhá hnilobě ani korozi a pevností je zhruba srovnatelný s překližkou.

S domem M-House je pryč doba uniformních roubenek, které koupíte v každém hobbymarketu. Jentzenova skládačka zahradního domku může inspirovat k tomu, abychom zaměnili kůlnu na zahradě za pořádné, skoro umělecké dílo. Pravda, v Říčanech by asi Jantzenův extravagantní nápad vzbudil pozdvižení, ale budiž řečeno, že stejně tak v americkém Missouri není takováto architektura právě typická. -var- Fotografie: Michael Jentzen courtesy

M-House The Jantzen Studio 27800 North Mc Bean Valencia, CA 91354 USA