Aktuálně byla zahájena výstavba ostře sledovaného projektu River Park, jehož developerem je skupina J&T Real Estate. Rozsáhlý projekt je situovaný na levém břehu Dunaje ve slovenské metropoli. Prominentní poloha, pouze pět minut chůze od centra města, je umocněná bratislavským hradem na kopci nad lokalitou. Území má potenciál vytvořit nové životní a pracovní prostředí se silnou identitou a s nádhernými výhledy na řeku. Celková podlažní plocha je 143 000 m2.

ZEN-VODA-SVĚTLO

Komplex se skládá ze čtyř bloků s různou funkcí, které jsou propojeny společnými podzemními garážemi. Filosofii konceptu architekt založil na třech hlavních prvcích: ZEN-VODA-SVĚTLO.

Promenáda River House

Dominantním bodem výstavby je River House, obytná budova se 45.000 m2 luxusních apartmánů. River House mění pojem "luxusní bydlení" v Bratislavě. Některé apartmány v River House jsou obsluhovány ze sousedního pětihvězdičkového hotelu Kempinski. Hotel a River House definují centrální prostor "vodního" náměstí. Otevřený veřejný prostor s fontánou odkazuje na blízkost řeky.

Ostatní dva bloky jsou směsí obytných ploch a kanceláří s obchody v parteru. Vnitřní dvory obou bloků jsou soukromé a polosoukromé, sloužící většinou zde žijícím lidem.

Promenáda na břehu řeky propojuje všechny části stavby, umožňuje specifické aktivity ve volném čase, přináší novou kvalitu na bratislavské nábřeží.

River House jako centrální část projektu levituje nad řekou a označuje oblast všem návštěvníkům a obyvatelům přicházejícím od řeky nebo přijíždějícím z jihu, toto vytváří unikátní orientační bod pro nové centrum města.

Hotel

Architektonické řešení hotelu Kempinski Riverpark Bratislava se zrodilo z filosofie společnosti Kempinski Hotels & Resorts, urbanistické řešení z filosofie společnosti Erick van Egeraat associated architects. Hotel, situovaný v "zóně vody" zahrnuje fenomén vody ve svém konceptu a navazuje na styl a eleganci společnosti Kempinski Hotels & Resorts. Forma představuje stoupání ledovce z klidné vodní hladiny nebo obraz návrší nad řekou. Evokuje slova ELEGANTNÍ, MONUMENTÁLNÍ, NEPŘEDVÍDATELNÝ, NEČEKANÝ, VZRUŠUJÍCÍ, VELKOLEPÝ. Výběr materiálů a barev zhmotňuje ideje návrhu, sklo, matné sklo, sklo s potiskem, průsvitné kovové sítě a kovové profily tvoří celistvou mnohovrstevnou strukturu bohatou na aplikaci součastných technologií - "hedvábného stínění" prosklených ploch. Vzhled je odvozen z typického místního vzoru a odkazuje na tradiční místní výzdobu.

Funkční schéma hotelu vychází z přísných provozních předpisů pětihvězdičkového hotelu a požadovaného spojení a velikostí různých provozních prostor. Dobře navržená horizontální a vertikální cirkulace zajišťuje komfortně fungující hotel. Budova tvaru L zahrnuje celkem 227 pokojů na osmi patrech. V budově je lobby, recepce s kancelářemi v zázemí, Grand café na náměstí, restaurace před promenádou v přízemí, sály a konferenční místnosti v prvním podlaží a také wellness centrum, bazén, sportovní plocha, relaxační zóna, beauty & treatment zóna v jedenáctém podlaží.

O projektu River Park Bratislava

Architekt: Erick van Egeraat Assoc.

Plocha pozemku: 21 000 m2Zastavěná plocha: 8 500 m2Hrubá podlažní plocha: 143 000 m 2Plocha nadzemních podlaží: 100 000 m2Plocha podzemních podlaží: 40 000 m2Garáže, parkovací stání: 1 100

Předpokládané investiční náklady: 120 mil EURTermín dokončení: 2009

Zdroj: EEEA; vizualizace: EEEA