Hesperia Group je hotelová skupina, která na španělském trhu působí přes třicet let. V současnosti řetězec zahrnuje 52 hotelů, z nichž 46 je ve Španělsku, jeden v Andoře, dva v Bruselu, jeden v Londýně a dva ve Venezuele. Celkem Hesperia spravuje více než 7 800 pokojů. Výstavba barcelonské Hesperia Tower je první stavbou regenerace místní čtvrti L’Hospitalet de Llobregat. Celý projekt rozvoje zahrnuje v blízké budoucnosti výstavbu parku Bellvitge poblíž hotelu, nové studentské koleje, multikino a další komerční budovy.

Kancelář Richard Rogers Partnership a katalánští architekti Alonso & Balaguer byli vybráni, aby na předměstí Barcelony navrhli více než sto metrů vysokou stavbu pětihvězdičkového hotelu Tower. Průvodce Condé Nast Traveller’s Top 20 Hotels zařadil tuto stavbu na sedmnácté místo každoročního žebříčku šedesáti nejlepších světových hotelů. Hesperia Tower má 280 pokojů, 12 suites s vířivkami v ložnici, 7 executive suites a jedno prezidentské apartmá. Kongresové centrum o rozloze bezmála 5 000 čtverečních metrů má auditorium pro pět set lidí. Celý hotelový provoz doplňuje špičkové sportovní a relaxační centrum Club Metropolitan. Hotel je situován na předměstí Barcelony, v postupně se rozvíjející lokalitě, několik minut od přístavu a letiště. Rogersův architektonický koncept je založený na principu stavby jako stroje, i proto u této barcelonské realizace použil nejmodernější technologie. Mají minimalizovat energetickou náročnost stavby a na druhou stranu maximálně omezit emise a vliv hotelu na okolní prostředí.

Při tomto projektu spolupracovala Rogersova londýnská kancelář s místním studiem Alonso & Balaguer, kteří platí za velké odborníky na bioklimatickou architekturu a použití energeticky úsporných konceptů. Jejich spolupráce dala vzniknout koncepci, která má hotelovému komplexu s konferenčním centrem ušetřit přibližně pětatřicet procent nákladů na chlazení a vytápění, než je u stavby této velikosti obvyklé.

Architekt stavby Lord Richard Rogers (1933) se narodil ve Florencii, po studiu Architectural Association v Londýně a Fakulty architektury Yale University měl v letech 1963-66 společnou kancelář s Normanem Fosterem. V této sestavě navrhli první stavbu Reliance Controls Factory ve Swindonu (1966-67), inovativní architekturu v duchu raného hnutí high-tech. V roce 1971 obesílá společně s italským architektem Renzem Pianem mezinárodní soutěž na pařížské Centre Pompidou a vyhrávají. Dnes již slavná stavba v historické části Paříže na Plateau Beaubourg byla dokončena v roce 1977. Pro světovou architekturu znamenalo pařížské Centre Pompidou vyvrcholení hnutí high-tech. Rogersovu architektInteriér restaurace na střeše hotelu uru charakterizuje dokonalá práce s detailem a symbióza skla s kovem. U jeho staveb pak najdeme flexibilní půdorysy a to, co se obvykle skrývá uvnitř, tedy různé komunikační systémy, technologická vedení nebo schodiště Rogers většinou prezentuje navenek stavby. Tím vzniká dynamický a nezaměnitelný charakter jeho velkolepých domů. Hnutí high-tech architektury, v jehož okruhu vznikaly v sedmdesátých letech vizionářské projekty chodících měst a technologických staveb, se samozřejmě poněkud proměnilo. Lord Rogers v devadesátých letech navrhl slavný Millenium Dome v Greenwich, terminál 5 letiště v Heathrow, parlamentní budovu ve Walesu, soudní dvůr v Antverpách a řadu dalších staveb obvykle velkého měřítka. Více o tvorbě lorda Rogerse na www.richardrogers.co.uk

O projektu Hotel Hesperia TowerLokalita: Gran Via 144, L’Hospitalet de Llobregat, Barcelona, ŠpanělskoArchitekt: Lord Richard Rogers / Richard Rogers Partnership Spolupráce: Alonso Balaguer y Arquitectos AsociadosPočet pokojů celkem: 304Projekt a stavba: 1999-2006Počet podlaží: 30Celkové náklady: 41,8 mil. EUR

Navštivte Hesperia Tower na www.hesperia-tower.comPřečtěte si také předchozí díl Extravagantních staveb ze zahraničí

-var-Foto: archiv Hotel Hesperia Tower