Výsledky druhého ročníku celostátní soutěžní přehlídky City Point | Na cestě městem byly vyhlášeny 9. února v prostorách Komunikačního centra ve Školské ulici 28, Praha 1. Byla vyhlášena Hlavní cena soutěže a také ceny v tématických okruzích Němý kolportér (pro distribuci tiskovin nabízených zdarma) a Svítidlo v městském prostředí (svítidla vhodná pro užití ve veřejném prostoru). Ve třetím okruhu s názvem Reklamní prvek jako součást městského organismu (jakýkoliv konkrétní prvek městského mobiliáře, který je nosičem informace (reklamy), vítěz vyhlášen nebyl. Do soutěže se letos přihlásilo třináct návrhů, které splnily všechny předepsané soutěžní podmínky.

O vítězi rozhodovala odborná porota v tomto složení: David Karásek (designer, společnost mmcité), Karel Hájek (FA ČVUT), Ludvík Grym (ČKA), Karel Kobosil (ředitel Design centra České republiky), Veronika Loušová (czechdesign.cz), Osamu Okamura (šéfredaktor časopisu Era 21), Petr Žák (odborník na osvětlení ze společnosti Etna) a Jan Kasl (architekt, bývalý primátor hlavního města Prahy). Prostor pro vyjádření získala také veřejnost, která mohla na stránkách www.citypoint.cz prostřednictvím hlasování vybrat nejlepší návrh městského mobiliáře.

Výsledky soutěžeHlavní cena: Soutěžní návrh: KOLPORTERSET - Jiří Vojtěšek

Hodnocení poroty: Porota na tomto návrhu oceňuje, že autor vytvořil výtvarně zajímavý nosič pro distribuci tiskovin ve veřejném prostoru. Objekt má svým materiálovým a barevným řešením ambice stát se obohacením městského interiéru.

Slovo autora: Koncept řešení je založen na jednoduchém polouzavřeném boxu – kapse – o rozměrech 330x270xn, kdy n je dáno jednou z možných variant designového setu. První z možností je samostatně stojící prvek, jakýsi barevný maják v monotónním prostředí ulice uchycený k podkladu přes dva ocelové profily se silikonovou distanční mezivrstvou, které svírají nosnou desku a k podkladu jsou přichyceny dvěma vruty. Druhou z variant je přichycení boxu ke stávající konstrukci klasické městské bariéry – zábradlí, na kterou je box jednoduše ve dvou místech přišroubován.

City Point 2007Němý kolportér: Soutěžní návrh číslo NI/06/06: Němý kolportér - Ing. arch. Jana Zoubková a Ing. arch. Petr MoráčekHodnocení poroty: Jednoduchý princip distribuce reklamních tiskovin použitý v nových souvislostech. Koncepce se dá použít například pro krátkodobou reklamní kampaň.Slovo autora: KONCEPT: atraktivní, reklamnímu médiu odpovídající způsob distribuce, vytvoření "novinových podhledů" v místech usměrněného pohybu velkého počtu lidí.Realizace: noviny před expedicí opatřeny závěsem, kroužky novin expedovaných v balících navlečeny na tyč, balíky předány ve speciálních vozících k expedici s "montážním návodem".

Svítidlo v městském prostředí: Soutěžní návrh číslo NI/06/05: Svítidlo v městském prostředí – Ing. Arch. Bedřich KostorekHodnocení poroty: Inovativní koncept spojení lampy s plochou pro grafiku, která může mít více podob, ve spojení s řešením fotovoltaických článků s LED diodami. Návrh sleduje současné trendy ve světelné technice. Slovo autora: Sloupy (obaly) jsou vyrobeny z recyklovaného plastu a opatřeny finální povrchovou úpravou. Každý sloup je složen z několika samostatných dílů. Horní díl osvětlení je na svém povrchu opatřen fotovoltaickými články, které nabijí akumulátory. Jako zdroj světla jsou použity diody. Napájení těchto diod je z akumulátorů osazených pod fotovoltaickými články nebo přes trafo ze sítě. Jednoduchý hladký tvar zaručuje dobrou údržbu (čištění) a použitý materiál trvanlivost a odolnost před poškozením.

Soutěž na internetu: Soutěžní návrh číslo NI/06/05: Svítidlo v městském prostředí – Ing. arch. Bedřich KostorekNa www.citypoint.cz hlasovalo celkem 243 návštěvníků a 61 z nich hlasovalo pro návrh pana Kostorka.

O soutěži Soutěžní přehlídku City Point | Na cestě městem vyhlásilo občanské sdružení City Point za podpory Hlavního města Prahy a České komory architektů. Záštitu nad soutěží převzalo Ministerstva pro místní rozvoj ČR. Druhý ročník soutěžní přehlídky City Point | Na cestě městem 2006 navazuje na loňský rok, kdy se soutěž setkala s kladnou odezvou nejen u odborníků, kteří se zabývají městským mobiliářem, ale také u médií, studentů a veřejnosti. Celou soutěž zakončí vydání katalogu CITY POINT book 2006, v němž se objeví všechny oceněné práce i nové návrhy. Nezbytnou součástí se stane i webová prezentace, která představí všechny přihlášené práce.

Zdroj: City Point; repro: City Point