O stavbě výškové budovy Turning Torso jsme už krátce psali před rokem a půl, když se chystalo její otevření (článek najdete zde). Nyní se k tomuto domu vracíme prodrobněji. Monumentální výškový dům HSB Turning Torso v západní části švédského města Malmö byl dokončen podle návrhu španělského architekta Santiaga Calatravy na konci roku 2005. Ihned po dokončení obletěla stavba celý svět a podobně jako jiné výrazné dominanty pomohla švédskému městu k popularitě, přinejmenším mezi příznivci moderní architektury. Čtvrtmiliónové město Malmö leží na jihozápadě Švédska a moderní architekturou na sebe upozornilo v roce 2001, kdy zde proběhl urbanistický projekt European Housing Expo 2001 Bo01. Na této mezinárodní výstavě s podtitulem City of Tomorrow byla otevřena obytná čtvrť, jejíž součástí byla i Evropská vesnice (European Village). Architektonický návrh "českého domu" před šesti lety zpracoval prof. ing. arch. Jiří Suchomel, který spolu s hlavním inženýrem projektu doc. Ing. Miloslavem Pavlíkem navrhli "ekologický dům" šetrný k životnímu prostředí a s nízkými provozními náklady. Rok předtím bylo švédské město spojeno s Kodaní dvanáct kilometrů dlouhým mostem (Oresundsbron).

Turning Torso ve Švédsku Součástí tohoto ambiciózního projektu byl i Calatravův obytný dům nazvaný Twisting Torso připomínající protahující se lidské tělo. Velkým příznivcem této mohutné a nákladné stavby byl především předseda představenstva investorské společnosti HSB John Örbäck, který také Santiaga Calatravu podpořil při realizaci Turning Torsa. Výšková stavba, která v sobě skrývá obytné apartmány, konferenční centrum, kanceláře a další provozy, stojí uprostřed uměle vytvořené vodní plochy s dalšími dvěma sochami od Santiago Calatravy.

Výškovou stavbu Turning Torso tvoří devět krychlí od sebe oddělených volným patrem a posazených na kruhovém betonovém jádru. Stabilitu domu zajišťuje ocelová páteř konstrukce, která je umístěna zvenku stavby. Nejzajímavějším momentem celé stavby je rotace (tedy ono „protahování se“ postavy) těla domu: každé poschodí je proti nižšímu pootočeno o 1,6o, což v součtu výšky domu znamená 90o. Věž tak vzbuzuje dojem, jako by se otáčela kolem své osy.

Základy domu jsou kotveny na patnáctimetrové ocelové desky ve vápencovém podloží. Celá konstrukce se testovala ve vzduchovém tunelu, kde profesor N. Isyumov z kanadské University of Western Ontario testoval stavbu v situacích její extrémního zatížení větrem. Po všech testech a výpočtech je stavba domu navržena tak, že na vrcholu se při extrémním větru o rychlosti přes 100 km/hod. vychyluje maximálně o 30 centimetrů. Výkyvy v interiérech potlačuje ocelová venkovní konstrukce. Komunikace v Turning Torso probíhá betonovým jádrem o světlém průměru 11,6 metru, kde se kromě jednoho schodiště nachází také pět výtahů. Z přízemí do posledního podlaží vyjedou za 38 sekund (rychlost je 5 metrů za sekundu pro byty a 3,5 m/s pro kanceláře). Fasáda je opláštěna 2 800 hliníkovými panely s celkem 2 250 okny. Spodní dvě kubické hmoty domu jsou určeny pro kanceláře a konferenční místnosti, ostatní části domu jsou vyhrazeny pro byty k pronájmu.

Turning Torso ve Švédsku Architekt Santiago Calatrava (1951) pochází ze španělského městečka Benimamet u Valencie. V letech 1969-1974 studoval umění a architekturu ve Valencii (Escuela Technica Superior de Arquitectura) a poté v letech 1975-1979 statiku na ETH (Eidgenossische Technische Hochschule) ve švýcarském Curychu. Jeho stavby jsou někdy přirovnávány k sochám. Jsou to monumentální skulptury, které často mění charakter místa. Je z nich patrné, že Santiago Calatrava prošel jak architektonickým, tak inženýrským školením. Bývá srovnáván s F. L. Wrightem nebo organickou tvorbou Antoniho Gaudího. Velmi rád pracuje s ocelí a betonem, ze kterých navrhuje mosty, letiště, nádraží a dopravní terminály. Santiago Calatrava řadu let žije v Curychu, kde studoval. Tady navrhl například vlakovou stanici Stadelhofen. V současné době má kanceláře v Paříži, Curychu a Valencii, kde pracuje na řadě pestré škály strukturálních architektonických projektů převážně v Evropě. Je držitelem čestného doktorátu univerzity ve Valencii, v Seville a Heriot-Watt University v Edinburghu ve Skotsku. Je čestným členem Britské asociace architektů a Německé federace architektů. Dílo Santiaga Calatravy bylo vystavováno po celé Evropě a Spojených státech (mimo jiné v Museum of Modern Art v New Yorku, také v Londýně, Tokiu, Moskvě, Kodani, Mnichově, Stockholmu, Rotterdamu a Curychu). Obdržel několik mezinárodních cen včetně Gold Medal of the Institution of Structural Engineers v Londýně (1992).www.calatrava.com

O projektu:Výškový dům HSB Turning Torso, Malmö, Švédsko Architekt: Santiago Calatrava SC SASpolupráce: Samark Arkitektur & Design AB (Malmö, Stockholm)Investor: HSB Malmö Ek FörProject management: NCC ConstructionVýška: 190 metrů (54 pater) Počet bytů: 147 (plocha bytů: 45-190 m2)Celková plocha bytů: 13 500 m2Ostatní plochy: 4 000 m2 Začátek stavby: červen 2001; dokončení: listopad 2005 Investiční náklady: neuvedenywww.turningtorso.com

Foto: © HSB Turning Torso / Ole JaisPřipravil –var–