Jako každý rok, i letos se uděloval architektonický "Oskar", Pritzkerova cena za největší řínos světové architektuře.

Thomas J. Pritzker, prezident The Hyatt Foundation, jež od roku 1979 cenu uděluje, řekl, že Richard Rogers je mistr městského způsobu života, který věří v potenciál města být nositelem společenských změn. Podle Rogersových vlastních slov, jeho vizí jsou taková města budoucnosti, "… jež nebudou rozdělena jako dnes na izolovaná monofunkční gheta, ale spíše se budou podobat mnohovrstevnatým městům minulosti. Bydlení, práce, nakupování, učení a odpočinek se budou prolínat v souvislém, rozmanitém a měnícím se uspořádání."

Rogers se narodil v italské Florencii, pracoval v Londýně a posléze ve Spojených státech. Rogers je především považován za mistra v navrhování městské architektury.

Podle svých vlastních slov má vizi města budoucnosti, které nebude rozdělené do zón, do jednoúčelových ghet, ale bydlení, práce, nakupování, studium a volný čas budou v takovém městě propojeny do různých, navzájem spojitých struktur. Klíčovými projekty, kterými se Rogers navždy zapsal do dějin jsou Centre Georges Pompidou v Paříži (z let 1971-1977), které navrhl společně s Renzem Pianem, centrála pojišťovny Lloyd’s v Londýně (z let 1978-1986), Terminal 4 na letišti Barajas Airport v Madridu (z let 1997-2005, loni za něj mj. získal Stirlingovu cenu). Světovou proslulost získal také Rogersův Millennium Dome v Londýně.

Portrét Richarda RogerseKancelář Richard Rogers Partnership (RRP) založil v roce 1977, nyní má pobočky v Londýně, Barceloně, Madridu a Tokiu. Rogers je čtvrtým laureátem pocházejícím z Britského království (první James Stirling v roce 1981, následovali Norman Foster v roce 1999 a Zaha Hadid v roce 2004). Letošní ceremoniál předávání cen proběhne v červnu v Londýně, kde má kancelář Richarda Rogerse své sídlo, zde také architekt převezme šek na 100 000 amerických dolarů, se kterým je cena spojena. O jedné ze zatím posledních staveb Richarda Rogerse jsme psali v rubrice Architektura.

Domovská stránka Richarda Rogerse www.rrp.co.uk.Více informací o Pritzkerově ceně www.pritzkerprize.com

-var-; foto: The Hyatt Foundation