Okolnosti vzniku této stavby jsou poněkud podivné. Slavný nizozemský ateliér Bena van Berkela UNStudio navrhl a loni dokončil nový čajový pavilon. Není to restaurace nebo kavárna v pravém slova smyslu, ale malý soukromý klub – tea house. Jde o stavbu čajového pavilonu vzpírající se gravitaci a také tradici nizozemských pálených cihel. Něco jako hnízdo přilepené na bunkr z doby před druhou světovu válkou.

Vreeland je malé nizozemské městečko několik desítek kilometrů od Amsterdamu, kterým se táhne obranná linie z druhé světové války. Celkem tato obranná linie měří 83 kilometrů a byla vybudována společně s důmyslným vodním systémem už v druhé polovině třicátých let. Po válce byl nepoužitý bunkr desítky let součástí relaxačního a sportovního areálu, jehož jádro tvoří stáje a hřiště na koňské pólo. Jen dodejme, že samotný bunkr nikdy nebyl součástí boje, protože Němci se ve druhé světové válce z této lokality velmi rychle stáhli. Stavba na okraji města stárla a víceméně šlo o blok betonu mezi stájemi a pólovým hřištěm na soukromém pozemku.

Do svérázné přeměny bunkru na čajový salón se pustil nejúspěšnější realitní makléř Nizozemska Cor van Zadelhoff, zakladatel nadnárodní sítě realitních kanceláří. „Chtěl jsem si vytvořit vlastní soukromé útočiště před byznysem. Jakýsi čajový pavilonek s výhledem na hřiště,“ říká k začátku myšlenky van Zadelhoff. Svou ideu se rozhodl realizovat ve spolupráci se slavným architektem Benem van Berkelem z UNStudia, který před nedávnem mimo jiné dokončil muzeum pro automobilku Mercedes ve Stuttgartu. Cor van Zadelhof chtěl, aby stavba čajového pavilonu byla „klidná a rozvážná“ a aby nějak navázala na masiv betonového bunkru. Vznikla stavba, která je nepřehlédnutelná a extravagantní. Ale co je velmi dikutabilní: je klidná? Pro některé jedince může být práce s hmotou stavby, kterou předvedl Ben van Berkel, na hranici fyzické snesitelnosti, pro příznivce dekonstruktivismu radostným manifestem. Jedno je jisté: čajový pavilon nad bunkrem z druhé světové války se zemské tíži brání opravdu velmi úspěšně. Plášť stavby je z nerezové oceli a uvnitř je „zabalené“ jádro celého konceptu. Původní bunkr nyní slouží jako strojovna a také protizávaží čajového pavilonu nalepeného v horním patře. Horní čajová místnost v sobě kromě hlavního odpočinkového prostoru skrývá také kuchyni a koupelnu. Na podlaze je dřevo, velké okno od podlahy ke stropu poskytuje skvělý výhled na hřiště póla a na okolní krajinu. Prostě klidné místo pro obchodní setkání, třeba nad šálkem čaje.

UN Studio, návrh stavby "Z okna je pohled jako na obraz namalovaný nizozemským mistrem ze 17. století. Je na něm plochá krajina, široký horizont a rozevřená obloha,“ říká k tomu architekt van Berkel. “Tvar celého domku vznikl z původního bunkru. Jen jsem ho proměnil na řadu geometrických ploch z hrubě opracované oceli. Je to sloučení brutality a noblesy. Vytváří celek s kontinuální elegancí,“ dodává architekt van Berkel. Z hlediska objemu to byla hračka. Podíváme-li pozorně na formu stavby pavilonu, bylo to několikaletý oříšek pro specialisty, především statiky, kteří hledali odpověď na otázku, jak celou tuto odvážnou stavbu realizovat. Cor van Zadelhoff si splnil jeden svůj sen s výhledem do krajiny.

UNStudio je mezinárodní architektonická kancelář, která vznikla v Amsterdamu v roce 1988. Zabývá se urbanismem a navrhováním městských, ale i soukromých staveb. UNStudio pod vedením Bena van Berkela realizovalo za bezmála třicet let existence stovky projektů, loni například dokončili muzeum pro automobilku Mercedes. Letos bude dostavěna například jejich stavba divadla v rakouském Grazu. Práce UNStudia charakterizují tvarové experimenty a velmi inovativní přístup k navrhování staveb. Více na www.unstudio.com

Čajový pavilon, Vreeland, NizozemskoArchitekt: Ben van Berkel / UNStudio, Amsterdam Realizace: 2004-2006 Zastavěná plocha: 80 m2

S použitím podkladů UN Studia -var-, repro: UN studio