Nejprve jsme vás zavedli do Hamburku do obrovského projektu Hafen City, kde se v městském přístavu mění celá jedna čtvrť v moderní město pro bydlení 21. století. Dnes se vracíme nazpět do Prahy a podíváme se na aktuální fenomén loftového bydlení. Několik projektů v Praze, ale nejen zde, již vzniklo. Že nevíte, co je loft?

„Loft představuje způsob ateliérového bydlení a vzniká přestavbou nebo dostavbou nevyužívaných průmyslových objektů. Jsou to vlastně velkoprostorové bytové jednotky, většinou téměř nečleněné. Jejich velikost obvykle neklesá pod osmdesát metrů čtverečních,“ říkají architekti Michaela Procházková a Ladislav Kožíšek z architektonické kanceláře Michelle Bivotti, kteří se touto problematikou zabývají.

Co to je loft? Typickým znakem loftu jsou podle nich velmi vysoké zdi bez jakýchkoli dělicích stěn ze sádrokartonu či cihel, jež jsou nahrazovány např. textilními závěsy či různými posuvnými panely. Velmi vysoké stropy umožní nad sebe volně vestavět další dvě až tři patra. Ta jsou otevřená a vzájemně propojená jedním centrálním schodištěm. Je tak umožněn volný průhled z vyššího patra do přízemí. Dalším typickým znakem jsou obrovská kovová okna. Velkorysost a světlost umocňují autentické stavební prvky typu: režné zdivo, obnažené nosné trámoví, původní vzduchotechnika, kovová schodiště a zábradlí.

A otázka odkazující na začátek našeho článku: Proč dnes lofty tak frčí? Otevřený prostor a vzdušnost, atypický prostor a genius loci jsou hlavními atributy, které přitahují především v městských aglomeracích mladé lidi. Mají šmrnc, jsou zajímavé a atypické. Naopak mezi nevýhody patří horší zvuková izolace daná často starými stavebními materiály, relativně vysoká pořizovací cena a často netradiční (a nepraktický) půdorys.

Protože ale lofty se svými starými průmyslovými konstrukcemi, pohledovými cihlami a atmosférou dávno zašlých průmyslových továren stále přitahují, vybrali jsme na začátek našeho miniseriálu několik ukázek ze zahraničí. Chceme přiblížit tuto specifickou architektonickou -var- Foto: Ateliéry Spektrum