Na rohu jedenácté Avenue a West 19th Street v Chelsea ji navrhl jeden z velkých mistrů světové architektury, Frank O. Gehry. Bezmála osmdesátiletý architekt, kterého proslavila dekonstruktivistická extravagantní architektura, touto kancelářskou stavbou realizoval svou vůbec první větší zakázku. Před třemi lety Gehryho oslovila mediální skupina IAC v čele s Barrym Dillerem, který od Gehryho chtěl postavit ředitelství celé skupiny, pro kterou dnes pracuje ve 116 pobočkách ve 20 zemích světa přes 25.000 zaměstnanců.

Gehry navrhl desetipatrovou skleněnou budovu, u které opět snadno identifikujeme autorův rukopis. Fasáda domu je všelijak zakřivená a v pěti spodních podlažích zabírá celou plochu bloku. V horní časti pak ustupuje, a vytváří tak terasu obíhající kolem celého domu. Tvar budovy odkazuje k plachetnicím v docích Chelsea, kde Gehryho stavba stojí. V noci skleněný plášť domu svítí, a upozorňuje tak na „kreativní srdce“ mediální světové skupiny.

Frank O. Gehry (*1929 v kanadském Torontu) je autorem řady staveb po celém světě. V roce 1951 absolvoval architekturu na University of Southern California, poté stáž u architekta Victora Gruena v Los Angeles. V letech 1956 – 57 studoval urbanismus na Graduate School of Design Harvardovy univerzity, 1957 – 58 to byla společná praxe s architekty Pereirou a Luckmanem v Los Angeles, v roce 1961 praxe s architektem André Remondetem v Paříži. V roce 1962 založil firmu Frank O. Gehry Associates v Los Angeles. Za svou průkopnickou práci dostal v roce 1989 Pritzkerovu cenu. Mezi jeho nejznámější stavby patří slavné muzeum moderního umění v Bilbau (http://www.guggenheim-bilbao.es/) nebo Walt Disney Concert Hall v Los Angeles a pochopitelně Tančící dům v Praze.

-var-

Foto: Archiv