Přímo v centru Pankráce, kde dříve stála tržnice, která v průběhu času ztratila své využití, se dnes staví nové obchodní centrum. Na jeho stavbě se podílejí společnosti Unibail-Rodamco a ECE Projektmanagement Praha, s. r. o.

Tým projektantů ve spolupráci s předním světovým architektem Richardem Meyerem dostal za úkol vytvořit budovu, která se po architektonické stránce přizpůsobí modernímu stavebnímu stylu celé zastavěné oblasti. Velké prosklené plochy vytvářejí dojem otevřenosti, a galerie díky nim získává lehký a vzdušný ráz. V budoucnu se vedle centra Arkády Pankrác plánuje stavba administrativní budovy s flexibilními a moderními kancelářskými prostory.

Vlastní objekt tvoří trojpodlažní železobetonový skelet o celkové prodejní ploše 45.000 m2, který nabízí velkou variabilitu využití prostoru. Nákupní galerie nabídne 140 nových obchodů, součástí komplexu je i 1.100 parkovacích míst. Pro více než milion obyvatel je tato nákupní galerie dosažitelná během třiceti minut, a to především díky metru, s kterým je v suterénu přímo spojena. V blízkosti se nachází také zastávka několika autobusových linek.

Aby se zákazníci i obchodníci cítili v prostorách bezpečně a komfortně, byla jako akustická izolace vnitřních sádrokartonových příček v celém objektu zvolena novinka v sortimentu Knauf Insulation – izolace Decibel (TI 140), která výrazně přispívá k neprůzvučnosti konstrukce. Pro bezpečí návštěvníků v požárně nebezpečných prostorech, jako jsou únikové cesty nebo schodiště, byl jako zvuková i požární izolace použit výrobek Nobasil MPE – čedičová vata se zvýšenou požární odolností v konstrukci. Na stavbu bylo použito celkem 20.000 m2 izolace do sádrokartonových příček, která ochrání návštěvníky nejen před výkyvy venkovních teplot.

Stavební ruch započal v červnu roku 2007. Hrubá stavba je již dokončena a v listopadu tohoto roku by do budovy obchodního centra Arkády Pankrác, která stála více než 100 milionů eur, měli vstoupit první zákazníci.

O projektu ve zkratce:

Název stavby: ARKÁDY PANKRÁC PRAHA

Popis stavby: Stavba obchodního centra Investor: Unibail-Rodamco a ECE Projektmanagement Praha, s.r.o. Místo stavby: Praha Autoři projektu: ECE Projektmanagement Praha, s. r. o., ve spolupráci s Richardem Meyerem a společností Spojprojekt Začátek stavby: červen 2007 Plánované ukončení stavby: listopad 2008 Podlažní plocha: 95.000 m2 Prodejní plocha: 45.000 m2 Počet podlaží: 6 (3 podlaží obchodní, 3 garážová) Izolace stavby: Knauf Insulation - Decibel (TI 140), Nobasil MPE, Nobasil FKD Hlavní nájemci centra: Peek & Cloppenburg, H&M, New Yorker, Interspar, Datart, Sportissimo a skupina Inditex se značkami Zara, Pull & Bear, Stradivarius, Massimo Dutti a Bershka.

-Redakce ve spolupráci s Pavlou Macháčkovou, Marketing Manager Knauf Insulation ČR- Foto: Knauf Insulation, ECE Projektmanagement Praha, s. r. o.