Ten stojí na jednom z míst, nejvíce zatíženém všemi těmito přírodními jevy. Hlavně ta voda tu dost zlobí. A tak se majitel staršího domu nechal inspirovat předchozími projekty a pozval si architektonickou firmu Peek Ancona, která má na svém kontě už několik podobných projektů. A nejen v architektuře domů, ale zabývá se ve velkém protipovodňovými opatřeními, vývojem struktur odolných zemětřesení apod.

Výsledkem je tato přístavba k původnímu domu, který není ani vidět, protože se jedná o typický americký bungalov v zarostlém pozemku. Nad ním však ční na ocelových pilotech postavená samostatná část. Ta je ukotvena v zemi mohutnými betonovými bloky. Ve výši prvního patra pak je velká ložnice a koupelna. Bohaté prosklení pak shlíží na celou plochu zálivu Stinson Beach.

MŮŽE VÁS TAKÉ ZAJÍMAT:

Dům je až na zmíněné ocelové konstrukce celý ověšený cedrovým dřevem. A to hned z několika důvodů. Jednak se používá na stínění a jednak rychle schne. Stejně ale může být použit bambus.

Přízemí domu je využíváno jako garáž nebo jako venkovní posezení. V případě záplav se prostě uvolní a voda protéká skrz stěny, které se po opadnutí záplav akorát očistí tlakovou vodou. V projektu původně byly i automaticky výklopné stěny, které měly vytvořit pro vodu volný průtok. To se však do reálné stavby nedostalo. Pokud se ptáte, jak je to s elektřinou a vodou, pak byste měli vědět, že vše je vedeno v nosnících, takže je dobře ochráněno proti všem nepříznivým vlivům. Stejně tak neprošla do realizace velká otevírací střecha, která by jednak zlepšovala větrání a v případě opravdu extrémních záplav by umožnila vyjít majitelům na střechu.