Turbínové městoAť už je to jakkoli, zajímavá myšlenka to bezesporu je. Pojďme se na ni tedy podívat.

Norsko má asi nejlepší podmínky pro výstavbu větrných elektráren na světě. Podle dostupných údajů tady fouká asi nejvíc v Evropě. I to je důvod, proč se ekologická větrná energie dá využít, jedním z takových – byť lehce utopických – návrhů je koncept Turbínového města.

Vize, se kterou přišlo mezinárodní architektonické studio ONOFFICE, stojí za pozornost. Ukazuje totiž, kudy by mohla vést cesta k naplnění evropské legislativy. Ta mimo jiné říká, že v roce 2020 by měla být v členských zemích EU pětina energie z obnovitelných zdrojů. A mezi ty vítr patří.

Turbínové město na mořiTurbínové město na moři

Turbínové elektrárny i k bydlení

Turmínová věž s bytyNejen že se dají ve větrných norských fjordech postavit turbínové elektrárny, ale ONOFFICE trochu provokativně říká: „…a pojďme je využívat jako bydlení, hotely a výletní restaurace. Pojďme postavit Turbínové město.“ Začleníme do něj hotely, lázně, muzea a z turbín vytvoříme nový urbanismus na moři. Pro soběstačnost každé takové jednotky potřebujeme někde mezi 1 až 8 MW, zbytek budeme dodávat do sítě. Koncept má přitáhnout turisty, ale i námořníky a pracovníky na ropných polích (to když jim skončí směna, zajedou si třeba do kasina ve větrné elektrárně B13). Kancelář ONOFFICE chce takovými turbínami (mimochodem velmi připomínajícími slavnou tuzemskou věž architekta Karla Hubáčka) vytvořit nový krajinný prvek, srovnatelný s architektonickými symboly, jako je třeba Empire State Building v New Yorku nebo Eiffelovka v Paříži.

ONOFFICE je mezinárodní architektonická kancelář z Porta (Portugalsko), vedou ji čtyři partneři: Joao Vieira Costa, Leon Rost, Ricardo Guedes a Francesco Moncada. Zabývají se architekturou, kromě navrhování staveb všech typů a měřítek také publikují teoretické texty. V současnosti pracují na projektech v Portugalsku, Norsku, Brazílii a Itálii.

Více o jejich tvorbě také na www.onoffice.no

-var-Vizualizace: Onoffice