Dům ve svahu umožnil osobité pojetí

Dům ve svahu umožnil osobité pojetí

Navrhnout dům do svahu představuje pro architekta krásné zadání. Svažitý terén výrazně ovlivňuje provozní a prostorové uspořádání domu. Přesvědčte se...

Výjimečná poloha pozemku nad městem Zlínem, fenoménem funkcionalistické architektury, o to více vybízí k osobitému přístupu. Ten prezentuje následující realizace od architekta Pavla Míčka.

Vilová čtvrť Lazy vznikala v průběhu druhé světové války a z tohoto období se zde zachovalo několik velmi kvalitních vil. Celá čtvrť se rozprostírá na severním svahu s nádhernými výhledy na město. Kromě výhledu představuje další výhodu bezprostřední blízkost lesa a poměrně snadná dostupnost centra města.

Severní svah

Samotný pozemek má lichoběžníkový tvar s přístupem z nově vybudované komunikace z jižní, tedy horní strany. Tato skutečnost měla rozhodující vliv pro návrh a vlastní usazení domu na pozemku. Nejcennější jižní strana je nevýhodně orientována do ulice. Z tohoto důvodu je umístění hlavních obytných prostor na západní straně, kam dopadá odpolední slunce.

Prostorová koncepce se přizpůsobuje strmosti svahu, čímž vzniká celá řada vzájemně výškově posunutých prostorů. Domem se sestupuje stále níže, jako by byl přirozeně kopírován svažitý terén. Tato koncepce umožnila vznik prostorů se zcela odlišnými proporcemi a různou kvalitou denního osvětlení. Vnímání rozdílné kvality světla v různých prostorách je sjednoceno použitím materiálů bílé barvy. Objekt má zdánlivě tvar dvou vzájemně se prostupujících objemů. Východní, převýšená část obsahuje klidovou zónu domu, ta západní pak hlavní společenské prostory. Tento objem je odlehčován okenními otvory, jejichž tvar a poloha vycházejí z vnitřního prostorového uspořádání.

Dvougenerační soužití

Dům se skládá ze dvou bytů, převážná část patří rodičům, menší pak dceři. Prostorově je rozdělen do více výškových úrovní tak, aby splňoval požadavky na provoz rodiny. Hlavní vstup je orientován směrem do ulice na slunný jih. Do domu se vstupuje přes závětří do společného zádveří, odtud se sestupuje po několika schodech do bytu rodičů s hlavním obytným prostorem, který je ještě o další schod níže. Výrazný horizontální okenní otvor na severní fasádě vytváří v obytném prostoru zarámovaný výhled na celé město. Součástí prostoru je také stěna s krbovým tělesem a nikou na dřevo, za ní pak jídelna s kuchyní. Na stejné úrovni je také ložnice rodičů, koupelna a toaleta. Rovněž zde ústí schodiště ze suterénu, kde se nacházejí prostory pro domácí práce, kotelnu a sklad. Druhá ložnice prarodičů je jen o pár schodů výše, čímž se výškově dostává do strategické polohy mezi bytem rodičů v přízemí a bytem dcery v patře. V budoucnu může být využita jako pracovna nebo další pokoj přidružený k bytu dcery. Na obývací prostor a jídelnu navazuje venkovní terasa, která je přímo na úrovni zahrady.

Do bytu dcery, který se nachází ve druhém nadzemním podlaží, se vstupuje po schodišti ze společného zádveří. Byt disponuje velkým obývacím prostorem s jídelnou a kuchyňským koutem, ložnicí a koupelnou. Součástí bytu je i velkorysá otevřená terasa s výhledem na město i zapadající slunce.

-ing. arch. Dušan Řezáč, Dům a zahrada 8/2010-
Foto: Dušan Tománek

V říjnovém čísle časopisu Dům a zahrada najdete:

  • Exkluzivní návštěvu vily herečky Lídy Baarové po zdařilé rekonstrukci od Ladislava Lábuse
  • Druhý díl seriálu o fasádách. Tentokrát o režném zdivu.
  • Údržba rodinného domu: podrobný průvodce nezbytnými pracemi
  • Jak má vypadat ideální šatna
  • Vše o úsporných spotřebičích
  • Podrobně zahradní technice pro podzimní úklid
  • Architekt Rampich o patině a stárnutí.

Říjnové číslo časopisu Dům a zahrada vychází již 21. záři.

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Architektura
  • Autor:
  • Vydáno:

Doporučujeme

Hledáte osvědčenou firmu na rekonstrukci?

Zadejte si poptávku v kategoriích: rekonstrukce,architekt.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: Rekonstrukce bezbariérová koupelny, designové úpravy bytu, Celková rekonstrukce bytu 80m2 3kk.