Architekt se v tomto případě odpoutal od použití tradičních materiálů a k vytvoření obvodového pláště využil pevný povrchový materiál známý jako Corian®. Použití Corianu® pro fasádu samostatného rodinného domu v luxusní čtvrti na předměstí Lisabonu povyšuje toto exteriérové řešení na špičkový design a dodává stavbě jedinečnou směsici charakteru a osobitosti.

Důvodem použití pro venkovní účely byly přirozené vlastnosti tohoto materiálu: dává možnost vyrábět panely podle různých zadání, je velmi hladký, neporézní, homogenní a skvěle odolává povětrnostním vlivům a UV záření. Navíc se z něj dají rychle a snadno odstraňovat sprejerské nápisy.

Netradiční materiál byl na fasádu použit náhodou

Autor projektu, architekt Duarte Pinto Coelho, k tomu říká: „Použil jsem Corian téměř náhodou. Zákazník si jej přál pro obložení kuchyně a koupelny. Tak jsem zkoumal jeho možnosti a zjistil jsem, že se z něj v poslední době často dělají i fasády budov.“ Tímto způsobem byl použit například v hotelu Seeko'o ve francouzském Bordeaux nebo v Kongresovém paláci v Abidjanu na Pobřeží slonoviny, na jejichž vnější pláště jej bylo spotřebováno v prvním případě celkem 1000 m2 a ve druhém 8000 m2.

Architekt Duarte Pinto Coelho pokračuje: „Rozhodující byly požadavky projektu. Bylo nutné co nejvíce snížit nároky na údržbu, chtěli jsme jednotnou, monolitickou strukturu a kompaktní hmotu, která by umocnila vzhled velké „slepé“ stěny, svislé spoje 1,8 x 1,8 metru, snadnou instalaci a zvláštní, neotřelý vzhled. Všechny tyto nároky dokonale splnil materiál Corian. Zvažovali jsme i jiné varianty – litý nebo panelový beton, velké kamenné desky nebo jiná tradiční řešení, ale výsledkem by byla fasáda, jakou najdete skoro na všech domech, bez toho pozoruhodného charakteru, kterého jsme chtěli docílit.“

Z technického hlediska chtěli autoři vytvořit dobře odvětranou fasádu s výbornými tepelně izolačními vlastnostmi po celé vnější ploše. Použitý materiál odráží sluneční světlo a snižuje tepelnou setrvačnost budovy a díky své barvě (Glacier White) navíc zvyšuje estetickou kvalitu fasády. „Kromě toho dává možnost kdykoli, snadno a s vynikajícím výsledkem změnit velikost a zarovnat nebo opravit nějakou poškozenou část,“ dodává Coelho.

O materiálu a fasádě domu

Corian® je materiál, který byl původně vyvinutý jako moderní materiál pro povrchovou úpravu pracovních desek a jiných povrchů v domácnostech a ve veřejných prostorech, ale postupně se stal vysoce funkčním řešením v široké škále aplikací. V poslední době pronikl i do architektury a stavebnictví, a ačkoli byl ještě před pár lety považován jen za „futuristickou vizi,“ dnes je vyhledávaným funkčním a estetickým řešením a oživuje a zpružňuje dnešní trh s tradičními materiály a řešeními.

Na fasádu domu bylo spotřebováno celkem 600 m2 materiálu Corian® (o tloušťce 12 mm, v barvě Glacier White). Pro upevnění panelů fasády byla použita dvojitá hliníková konstrukce: základní rám tvořily vertikální profily a pomocný rám horizontální. Panely se pak upevnily do horizontálních profilů pomocí neviditelného upevňovacího systému.

O architektovi stavby

Duarte Jervis de Atouguia Pinto Coelho vystudoval architekturu na univerzitě Lusiada v Lisabonu (1994). Zakládající člen ateliéru Fragments of Architecture (1994). Spolupracoval s architektem Ruyem Jervisem d’Athouguiou (1988 až 1996). Pracoval pro Sua-Kay Architects a spolupracoval s architektem Ruiem Vieirou Gregem v letech 1996 až 2001. Ateliér Fragments of Architecture podniká napříč různými obory – v architektuře, urbanismu a interiérovém designu.

-var-Foto: DuPont