Za kvalitní architekturou nemusíme chodit daleko. I v českých luzích a hájích nalezneme v této oblasti mnoho vydařených staveb a nadějných architektů. Jedním z nich je bezesporu Kamil Mrva, jeden z nejvýraznějších představitelů mladší generace českých architektů.

Potkejte se s jeho tvorbou

V pražské Galerii Jaroslava Fragnera probíhá výstava, která představuje architekta Kamila Mrvu (1974). Ten patří k nejvýraznějším představitelům mladší generace českých architektů.

Po absolvování brněnské fakulty architektury a krátké praxi v pražském ateliéru Gama pod vedením Karla Pragera se vydal na studijní cestu do Severní Ameriky, kde studoval především stavby F. L. Wrighta. Plný elánu z této cesty se vrátil zpět do rodné Kopřivnice a pustil se do práce na jedné ze svých prvních staveb, vlastním rodinném domě s ateliérem. Zde realizoval svůj manifest a prožil si stavbu domu z pohledu architekta, investora i stavebního dozoru. Dům, nesoucí jeho typický rukopis, vzbudil velkou pozornost a přinesl mladému architektovi první zakázky. Následovalo několik rodinných domů, které propojují soudobé architektonické tvarosloví s tradičními materiály a krajinou beskydského regionu, odkud Kamil Mrva pochází.

Ačkoliv si architekt svými dřevostavbami získal renomé, nezůstal pouze u této technologie a v další etapě tvorby rozšířil svůj styl o další materiály a architektonické úkoly. Jeho výstava (mimochodem trvá až do konce února) představuje tvorbu studia Kamil Mrva Architects v době určitého přelomu. V portfoliu realizací se objevují i větší stavby a soubory. Dominantním materiálem dnes rozestavěných domů už není jen dřevo. I k jiným materiálům, jako je kámen, beton, kov nebo sklo, Kamil Mrva přistupuje tak, aby využil jejich typických vlastností a realizoval z nich stavby jednoduché, čisté, účelné.

Kamil Mrva pracuje již více než deset let ve svém ateliéru v Kopřivnici, ovšem jeho stavby už nejsou spjaté výlučně s beskydským regionem. I přes narůstající objem zakázek pracuje s malým týmem spolupracovníků, jeho ateliérem prošla celá řada studentů.

Dvě stavby od ateliéru Kamil Mrva Architects

Výrobní areál pro firmu MM Cité: Koncepci přestavby areálu a projektovou dokumentaci pro stavební povolení připravil náš ateliér, zatímco realizační úpravy interiéru a části exteriéru navrhl ak. soch. Luděk del Maschio. Stavebník požadoval vytvořit nový vzhled stávajícího areálu pro vedení firmy, pro administrativu, pro výrobu i skladové prostory. Mezi dvěma budovami je navržena nová ulice. „Naší snahou bylo vymyslet jednoduchou přístavbu navazující na původní budovu. Realizována tak byla nová fasáda ze stříbrných fasádních fólií u prvního objektu a stříbrných profilovaných plechů u objektu druhého. Tento nový kabát domu by měl být reklamou firmy, a také by měl povýšit vzhled bývalého objektu JZD. Nová okna jsou navržena z hliníkových rámů,“ komentuje stavbu architekt.

Interiéry rodinného domu: Byli jsme osloveni k návrhu interiéru rozestavěného rodinného domu v řadové zástavbě v Novém Jičíně. Rodinný dům navrhl ateliér Architráv. Požadavkem investora bylo vytvořit jednoduchý otevřený prostor. Navrhli jsme využít stávající betonové stropy v kombinaci se sádrokartonovým podhledem. V celém přízemí je světlá dřevěná podlaha. Podlaha, schody a dveře do pokojů mají jednotný charakter. Základním motivem při výběru nábytku v interiéru byla kombinace bílé barvy s barevnými doplňky.

-var- s použitím podkladů Kamil Mrva Architects a GJF Foto: archiv Kamil Mrva Architects