Zapojení investora přímo do procesu navrhování nebývá běžné. Následující realizace od architektů Pavla Šulce, Venduly Holubové a Věry Šatochinové představuje ukázkový příklad, že to funguje.

Ne každý investor má jasnou představu o tom, jak by měl jeho dům fungovat. Mladí manželé, kteří si vybrali pozemek na okraji Unhoště, tuto představu měli již od samého začátku. Důležitější pro ně byla praktičnost spočívající v dispozičním uspořádání a provozu domu než samotná architektura.

Vůně lesa

Velkou výhodou pozemku je těsné sousedství lesa se vzrostlými listnatými stromy, které dodávají místu historickou stopu. Architekti se rozhodli v maximální možné míře využít plochu parcely pro obytnou zahradu. Museli však splnit regulace v lokalitě, které předepisují sedlovou střechu a odstup od ulice 5 m. Dům o půdorysných rozměrech 15 x 8 m se svojí delší stranou maximálně přibližuje k severní hranici pozemku, příjezdové komunikaci. Naopak jižní strana, kam jsou orientovány všechny obytné místnosti, se obrací do zahrady. Dům má tvar protáhlého hranolu zakončeného sedlovou střechou bez přesahu. Velice jednoduchá hmota je obložena olejem napuštěnými prkny ze sibiřského modřínu, které budou přirozeně patinovat, a za krátký čas tak dům splyne s okolním přírodním prostředím. Vnější vystupující prvky tvoří ocelové pozinkované konstrukce potažené pletivem. Tyto konstrukce postupně zarůstají popínavými rostlinami, které budou v létě přirozeně stínit velká okna proti nadměrnému přehřívání a v zimě propustí slunce do interiéru domu. Stejným způsobem bude řešeno i kryté stání pro auta.

Vnitřní dispozice domu je podélně rozdělena na obsluhující prostory při severní straně domu – vstup, zádveří, hala, šatna, koupelna –, a prostory obsluhované – velká obytná místnost svými okny orientovaná na jih do zahrady. Podobné rozvržení se opakuje v patře, kdy je schodiště s chodbou, koupelnami a šatnou orientováno na sever a ložnice a pokoje na jih. Celý dům je řešen komplexně. Stavba a její interiér vznikaly v symbióze. Jeden bez druhého by nemohly fungovat. Záměrem na míru vyráběných interiérových prvků bylo vytvořit jednoduché hmoty obohacené o detaily. Materiály jednotlivých truhlářských prvků byly zvoleny tak, aby kontrastovaly s celodřevěnou stavbou.

Blízko k přírodě

Nedaleký les lemující pozemek z jihovýchodu inspiroval architekty k použití přírodních materiálů, které dům co nejvíce přibližují přírodě. Svislé konstrukce tvoří dřevěný rošt opláštěný z obou stran ztužující deskou. Stropní konstrukce tvoří dřevěné stropnice zaklopené deskami OSB. Přírodní materiály tvořící přiznanou konstrukci domu se pohledově uplatňují v interiéru. Celek tvoří jednotlivosti – mezi ně patří i projekt zahrady. Základ představuje dostatečně velká pobytová rekreační plocha s jedinou dominantou, magnólií, která přechází v druhově smíšený ovocný sad.

-ing. arch. Dušan Řezáč, Dům a zahrada 12/2010-

Foto Iveta Kopicová

V lednovém čísle časopisu Dům a zahrada dále najdete:

  • Vše o rekonstrukci
  • Architekt Rampich srovnává dobrý a špatný satelit
  • Stavební spoření po Novém roce
  • Nová rubrika architektky Haroldové: Barvy v domě – v prvním díle vše o použití bílé
  • Krby a krbová kamna
  • Jak kupovat sedací nábytek
  • Zahrada pro děti

Lednové číslo časopisu Dům a zahrada je v prodeji již od 14. prosince 2010.