Tentokrát se seznámíte s designovýn studiem Nolimat a jeho studií domu s organickou strukturou. Velkoryse navržený dům tvoří částice – jednotlivé prostory, volně uskupené. Kdybyste měli možnost podívat se z velké výšky, nejspíš byste viděli spadlý list. Ten asi nejvíc připomíná zelené zastřešení objektu. Každý takový projekt na našem území je vítaný, protože nezvyklý tvar, neobvyklá forma, to se tu moc nenosí (vzpomeňme na osud Kaplického chobotnice). A také nejsme moc nakloněni zeleným střechám, i když jejich význam pro životní prostředí je nedozírný.

Proč nemít zelenou střechu?!

Před časem jsme vám v časopisu Dům a zahrada představili v článku Nový život starého sadu rodinný dům, kde byla založena střešní zahrádka na rovné střeše přízemního bloku, těsně navazujícího na hlavní hmotu domu. Vedla na ni lávka a obyvatelé tu relaxují na lehátkách. „Na rovnou střechu byla položena Vedag fólie na bázi PVC, drenážní a akumulační vrstva. Ty jsou pokryty oblázky, tufem a zeminou. Břidlice je nádavkem zdarma z vlastní zahrady. Celkové náklady na pořízení takové střešní zahrady bez rostlin jsou kolem 130 tisíc korun,“ říká se v článku. Pravda, nešlo o hlavní střechu domu, a je nutno přiznat, že realizační náklady na zelenou střechu jsou vyšší než na střechu běžnou, standardní. Náklady se ovšem mohou už od projektu snižovat, u malého sklonu nepotřebujete například žádné podpěry, které brání sesouvání substrátu. Vynaložené peníze se ale začnou vracet okamžitě, náklady na údržbu jsou v podstatě nulové, a extenzivně ozeleněné střechy mohou mít životnost více než sto let.

Jaké jsou?

Extenzivní a intenzivní, rovné i šikmé. Na intenzivních střechách můžete osadit keře, traviny i dřeviny, zasít trávu, nejvíc připomínají přírodu. Taková střecha musí být plochá a potřebuje vrstvu zeminy minimálně 30 cm. Můžete ji využívat jako zahradu, je pochozí, tím ale přibývá starostí s údržbou, hnojením, zaléváním. Tento způsob je nákladný. Jednoduché intenzivní zazelenění je úspornější, stačí zemina ve výšce 15 – 30 cm, tráva, trvalky, dřeviny. Cenově nejpříznivější je střecha s extenzivní zelení, volí se rostliny, kterým stačí připravit jako podklad substrát do výšky 3, maximálně 15 cm. V těchto podmínkách se daří především sukulentům, mechům, ale i bylinkám.

TIP REDAKCE: Půdorysy domu a další zajímavé informace o domu s krajinou na střeše se více dočtete v listopadovém čísle časopisu Dům a zahrada, které je v prodeji od 18. října 2011.