Dnes vám představím odvážnou stavbu rodinného domu. Jedná se o projekt studia BE-FUN Design a nachází se v Shinagawě v Japonsku. Můj názor by měl odpovídat pohledu naivního studenta architektury, který ještě věří, že vše má být dokonalé a vyhovující všem normám, vyhláškám a jiným omezením.

Dům je z větší části přizpůsoben zájmům či práci budoucích obyvatel, proto se v hlavním obytném prostoru nachází horolezecká stěna pro trénink či výuku. Tento prostor je spojen s kuchyňským koutem a je možno z něj vystoupit na terasu, či sestoupit do prostoru s koupelnou, obytným prostorem a vstupem do budovy.

Doporučoval bych děti umístit do sedáku již u vchodu. Příčle u zábradlí by mělo být navrženo tak, aby jím nemohlo dítě prostrčit hlavu. Ale omluvte mě, jestli jsem přehlédl zasklení, výplet či jiné řešení.

Elegantně prosvětlené 1. patro může být pro někoho nepřekonatelný problém (chůze po skle). Navíc vizuální kontakt dvou chodeb nad sebou by mohl být pro feministické hnutí pořádným polenem do ohně.

Krásné akvárium, ale kdo chce být rybou? Vana zapuštěná v podlaze je originální řešení, ne vždy však praktické. Obyvatele – horolezce to asi trápit nebude, ale pro starší nebo hůře se pohybující lidi se jedná o zbytečnou komplikaci.

Je krásné přizpůsobit své bydlení naplno svým koníčkům, obával bych se ale, že takto zaměřený dům by v budoucnu, v případě změny zájmů, mohl být pro realitní makléře pořádným oříškem při prodeji.

A jaký je váš názor na tento dům?

Foto: www.architizer.com