Než se do stavby mohl pustit, zabralo to dlouhých 19 let. Celou tu dobu poctivě sbíral lahve od piva - velkou část údajně vypil sám. Tomu se však nedá moc věřit, musel by totiž pít asi 1000 lahví denně…

Ingenieri přiznává, že spoustu lahví našel na ulicích a nějaké posbíral i u sousedů. Dům stojí ve městě Quilmes poblíž Buenos Aires. Na rozdíl od našich pivních lahví se v Argentině používají častěji ty plastové, které se přece jen dají pro stavbu využít lépe.

Dům, který zpívá i varuje

Jím navržený a postavený dům je totiž současně i hudebním dílem. Jak to? Když domem zavane vítr - a ve větrné Argentině je to skoro pořád, hraje na miliony lahví pokaždé jinou melodii. Není to samoúčelné; jižní vítr často přináší vysoké vlny od moře. Bývají tak silné, že mohou domy zaplavit. Pivní lahve tedy slouží jako jakýsi varovný systém: jak zafouká od jihu, je třeba chystat se na povodeň!

Architekt působící ve skupině BAR-my si z PET lahví postavil ložnici, koupelnu, obývák a kuchyňku. Dům dokončil před rokem. Je však rozhodnutý ve své velkolepé pivní myšlence pokračovat. Teď by si přál postavit z pivních lahví něco většího - konkrétně třípatrový maják.

Foto: www.isifa.com