Myslet ekologicky znamená myslet jinak. Důkazem toho jsou novátorské nápady mladých architektů, kteří si dávají za cíl navrhnout takové obytné domy pro chudší, hustě obydlené oblasti světa, které by umožnily rychlý a jednoduchý způsob výstavby s využitím lokálních zdrojů.

Mezi jedny z takových projektů patří věžovité domy z bambusu, které navrhli architekti ze Saint Val Architect pro Haiti. Tyto bambusové domy jsou jakousi průzkumnou cestou do nové typologie obytných domů, které by přinesly alternativu k tradičním „krabicovým“ stavbám. Tyto bambusové věže připomínající kokony v sobě spojují high-tech a primitivizmus současně. Na první pohled zaujmou působivým mixem přírodních a moderních materiálů, které jsou spojené do technologicky vyspělé konstrukce a designu. Bambusové tyče jsou spojené kovovými spojkami ve tvaru H a X do venkovní nosné kostry budovy ve tvaru mřížky.

Obytné plochy těchto pětipodlažních domů jsou přístupné ze spirálovitého schodiště, které se ovíjí okolo centrální nosné konstrukce budovy. Venkovní plášť stavby tvoří velmi netradičně celtovina, která chrání vnitřní prostor před větrem a deštěm. Světlo a větrání zabezpečují okna vytvarovaná po obvodu stavby ve tvaru dvojité spirály. Skleněné výplně oken jsou chráněné před nadměrným slunečním zářením horizontálními dřevěnými lamelami. V přízemní části budovy je vstup, koupelna a malá kuchyně. Další tři podlaží slouží jako ložnice. V posledním podlaží je počítáno s extra obytným prostorem a zabezpečuje regulaci tepla, které dům přijímá z okolí.

Design domu byl inspirovaný tradičními pletenými koši a používanými rostlinnými materiály typickými pro danou oblast.

Jak se vám domy líbí? Napište nám to.

-pan- Foto: www.inhabitat.com, www.archiportala.com