V Dubaji, který se postupně stává světovým střediskem unikátní a bizardní architektury, vyrostla další pozoruhodná stavba.

Přestože dubajský věžák O-14 má jen 22 podlaží, a nijak se tedy nevyjímá svými parametry, zaujal neobvyklým vzhledem a především ekologickým přístupem k řešení architektury. Který je tak důležitý pro trvale udržitelný rozvoj. Tuto stavbu můžeme považovat za představitele tak zvané zelené architektury díky tomu, jak se při jejím řešení architekti – Jase Reiser a Nanoko Umemoto z RUR Architecture, vypořádali s místními klimatickými podmínkami.

Nejunikátnějším prvkem budovy je nosný obvodový plášť, tak zvaný exoskelet, který je tvořený z 16cm hrubého betonu obsahujícího víc jak 1000 oválných otvorů. Perforovaná fasáda tvoří jakousi solární mřížku, která umožňuje průnik světla a vzduchu do vnitřních prostor a poskytuje lidem užívajícím interiér zajímavý výhled. Samotná budova pokrytá skleněným pláštěm se skrývá asi jeden metr za touto venkovní konstrukcí. Mezera mezi předsazenou fasádní konstrukcí a budovou umožňuje vznik komínového efektu, který nutí stoupat horký vzduch směrem nahoru, a vzniká tak přirozený a účinný chladicí systém. Nadměrnému přehřívání budovy by měl zabránit i netradiční tvar půdorysu budovy s proláklými stěnami a zaoblenými rohy.

Neobvyklá budova je v současnosti velmi pozitivně hodnocená i odborníky a sbírá prestižní ocenění za architekturu. Budova se nachází na nábřeží zátoky Dubaj Creek a je jednou z prvních staveb, které mají tvořit novou zónu Dubaj Business Bay.

Co na dubajský věžák říkáte vy? Líbí?